Det är nästan lättare att nämna de berörda tjänstemän och politiker som inte kom.

Först verkade det som om förra kommunalrådet, Allan Ragnarsson – i form av ungdomsgårdens ”möjliggörare” – skulle få äran att klippa bandet. Men han steg åt sidan efter att ha sagt några ord i mikrofonen. Kenth Williamsson, oppositionsrådet, dök upp tillsammans med kommunens kanslichef Torbjörn Åkerblad och kommunsekreteraren Souzan Ezari. Men de ställde sig avvaktande på sidan.

Istället blev det en representant från ungdomsrådet som fick göra ett klipp.

Annons

Sedan blev det överlämnande av blommor och andra presenter, minglande med cider, godis och snacks samt rundvandring i lokalerna. Just den här dagen dominerade nog de vuxna, men många ungdomar var också på plats. Ett par av dem var Michelle Aya och Alice Leyton som satte sig i en soffa på armlängds avstånd från en av godisskålarna.

— Här är mysigt och fint, jag gillar speciellt de stora kuddarna. Frågan är väl om vi från mellanstadiet får vara här?

Jo då, försäkrar Tommy Wallin, kommunens ungdomsansvariga. Det planeras mellanstadieöppet klockan 14–17 på måndagseftermiddagarna.

Kommunens hittillsvarande ungdomsgårdar, UC och UG – alltså Ungdomscaféet i Vaggeryd respektive Underground i Skillingaryd har länge varit ifrågasatta. Den förstnämnda ligger i dag i ett hus i tre plan, vilket till stor del har uteslutit rörelsehindrade. Bättre har det inte varit i UG som, vilket namnet antyder, legat en trappa ner – under Skillingehus. Där har det varit instängt, med en miljö som har varit svår att övervaka.

— Det tenderade att bli de som tog över tv-spelet som kom att ”äga” ungdomsgården, berättar kommunens ungdomsansvariga Tommy.

Den nya lokalen har utformats med hjälp av genuskonsulter för att få en miljö som är välkomnande för såväl tjejer som killar. Den har fått specialdesignade möbler från elever på YH-linje för möbelproduktionstekniker. Efter invigningen kommer dagens unga att få vara med om att dekorera den ytterligare.