Hosein Esfahani kontaktade alla banker i Värnamo för att få starta ett lönekonto. Samtliga gav samma besked: utan svensk id-handling är det omöjligt.

Men på Skattekontoret menar man att det tvärtom finns en lag som ger alla som vistas i Sverige rätt att öppna ett konto.

– Enligt lagen om insättningsgarantin är bankerna skyldiga att låta personer öppna ett bankkonto om man inte kan uppge särskilda skäl emot det, säger Lena Karlsson, servicehandläggare på Skatteverket i Värnamo.

Bankerna kan alltså egentligen inte neka, menar hon.

Annons

– Men inom bankväsendet råder en generell okunskap eller en ovilja omkring detta.

Samordningsnummer

För att man som asylsökande ska kunna få arbeta måste Migrationsverket bedöma id-handlingarna från hemlandet som trovärdiga. Dessa ligger sedan till grund för det tillfälliga personnummer som används av arbetsgivaren, ett så kallat samordningsnummer.

"En brist i samhället"

Varken Skatteverket eller Migrationsverket betvivlar Hosein Esfahanis identitet. Ändå fick han inte öppna ett lönekonto på banken.

– Det är en brist i samhället att så mycket bygger på att man har ett personnummer. Personnumret är bara relevant om man ska folkbokföra sig i Sverige. Det finns ingenting som säger att man inte lika gärna kan använda sig av samordningsnumret, säger Lena Karlsson.

Ledsamt

Men bankerna anser det inte som giltigt bevis och därför måste alla som arbetar i Sverige utan svensk legitimation antingen få pengarna i kontanter, eller ansöka om fullmakt för att sätta in dem på en annan persons konto, menar Lena Karlsson.

– Detta gäller inte bara de asylsökande, utan alla som kommer hit, även inom Europa. Någonting är fel och borde ändras, säger hon.