— Det här är en så urbota dum dom att vi självklart kommer att överklaga den, säger Rune Åkvist.

Det är han och styrelsekollegan Mattias Runesson som av Förvaltningsrätten nu dömts att betala 385 656 kronor tillsammans med den tidigare hockeyklubben Gislaveds SK.

Det handlar om obetalda arbetsgivaravgifter och skatter av olika slag under åren 2013 till 2015. Det är alltså ingen dom gällande brottslighet.

Annons

Det var förra året som Gislaveds sportklubb gick i konkurs. Klubbens totala skulder uppskattades till 1,4 miljoner kronor, varav cirka 900 000 kronor till olika leverantörer.

Den summa som Skatteverket vill driva in är alltså på drygt 385 000 kronor. Ärendet har överlämnats till förvaltningsrätten som går på Skatteverkets linje.

I domen menar förvaltningsrätten att Mattias Runesson som ordförande och Rune Åkvist som styrelsemedlem och firmatecknare varit ansvariga för att klubben inte skött sin ekonomi. Styrelsen bestod av sju ledamöter, men det är dessa två som får bära ansvaret.

Det var fel att prioritera bland annat löner till spelarna, istället borde intäkterna ha gått till att betala skatteskulden, menar förvaltningsrätten. De skulle tidigare ha slagit larm om den dåliga ekonomin och inte väntat på att kommunen eventuellt skulle gå in med ekonomisk hjälp.

Både Runesson och Åkvist anses ha visat grov oaktsamhet genom att inte se till att skulderna blev betalda.