Läs mer: Föräldrarna har fått nog

På den första höstlovsdagen var det full rulle på Teknikcentret i Gummifabriken då Campus arrangerade en skaparverkstad för barn i årskurserna tre till fem.

Oscar Axelsson och Silke Matussek jobbar på Teknikcentret och tar emot olika klasser. Verksamheten Comtek erbjuder även kvällskurser och kurser på lov.

— Vi vill visa att teknik är kul. Sverige och även bygden här behöver fler tekniker och ingenjörer. Det är roligt för barnen att ha något kul att göra på loven, berättar Oscar.

Stort engagemang

Skaparviljan var stor i verkstaden då tjugo engagerade barn hade anmält sig för att prova på att bygga en egen mini-elbil, halloweenlampor, lampor av pringlesrör, hypnotiserande ugglor och kulbanor.

Annons

Jakob Bertman är nio år och går i tredje klass. Han tycker om teknik. När undertecknad pratar med honom visar han upp sin mini-elbil.

— Det är jätteroligt med teknik och det är första gången som jag har byggt en bil som åker av sig själv. Det har varit lite svårt men ändå kul.

Bilen har han byggt med hjälp av hushållsprylar och återvunna saker. Hjulen består till exempel av lock från mjölkpaket.

— Det är kul att bygga något och sen se att det fungerar, säger han.

Både tjejer och killar

Oscar berättar att de vill få fler tjejer att intressera sig för teknik och under måndagen var fördelningen mellan tjejer och killar jämn.

Vid stationen där de hypnotiserande ugglorna byggdes fick barnen lära sig att använda sig av det mekaniska tänkandet för att få ögonen att snurra med hjälp av kugghjul och vingarna att röra på sig.

Inez Vallin, 9 år, var i full gång med att bygga en rosa uggla.

— Jag gillar att bygga grejer. Det är kul med teknik, berättar hon medan hon visar hur ugglans vingar åker upp och ner.