Som liten fastnade Maria Vickberg från Gislaved för Harry Potterböckerna. Hon träffade andra fans på forum på nätet och började mejla med en tjej. De båda började skriva så kallad fanfiction, egna berättelser utifrån andra verk. Men när Maria fick mens drabbades hon av den värsta formen av sjukdomen endometrios, med svåra smärtor som kan göra henne helt utslagen. Med åren blev sjukdomen värre och mejlkontakten rann ut i sanden.

För tio år sedan fann de varandra igen på Twitter. Då hade kompisen lyckats bli publicerad och delade med sig av en kontakt hos strömningstjänsten Storytel, som också ger ut böcker. Maria skickade över förslag till dem, men de nappade inte. Men så skulle Maria, som nu varit sjukskriven för sin endometrios i två år, till Stockholm för att träffa en endometriosspecialist. I samband med det frågade hon förlaget om de ville träffa henne och den här gången fastnade de för hennes material.

– Det kändes lite som ödet, men också att äntligen leder min sjukdom till något bra, säger Maria.

Annons

Hon fick i uppgift att skriva en synopsis till en bok och även den fick ett varmt mottagande.

– De var helt extatiska. De har inte varit med om någon författares text som alla har gillat så.

Fick besked på sjukhuset

I november förra året, samtidigt som Maria låg inlagd på sjukhus för sin sjukdom, fick hon beskedet om boken skulle ges ut. Trots sjukdomsbesvären lyckades hon skriva den på mindre än ett år och nu ska "Adepten" ges ut som ljudbok. Hon beskriver den som lite av en svensk House of cards, där handlingen kretsar kring politiskt fulspel, sex och intriger. Boken kommer ut sista veckan i september.

– Det känns overkligt, det känns inte som att det händer mig, säger hon.

Bättre självförtroende

Att kunna kalla sig författare på riktigt känns stort.

– Det gör ju väldigt mycket för självkänslan och självförtroendet när man har varit sjukskriven i tre år och fått flytta hem till föräldrarna för att jag inte alltid klarar av att laga mat, för att jag har så ont. Man blir lättad och glad när man känner att man är till nytta. Det är roligare att presentera sig som författare än som sjukskriven.

Författare är det perfekta yrket för henne, tycker hon.

– Jag kommer inte kunna ha ett jobb som jag måste gå till. Ibland kan jag inte göra något på två veckor, eller kanske bara klockan elva på kvällen. Detta är det enda jobbet jag kan ha, som tur är så är jag tillräckligt bra för att kunna klara det.