Som vi tidigare har skrivit om vill Önne slussförening låta bygga en sluss i Önnekvarn, mellan sjöarna Unnen och Bolmen.

LÄS MER: Båtklubben: Det är riktigt kul

Nu har kommunstyrelsen beslutat att man bidrar med 50 000 kronor till den miljökonsekvensbeskrivning och tillståndsansökan till Vatten- och miljödomstolen som är nästa steg i projektet.

– Vi tänker medfinansiera under förutsättning att övriga ställer upp, säger kommunalrådet Marie Johansson (S).

Medlem i föreningen

Samtliga fyra kommuner som gränsar till Bolmen – Hylte, Ljungby, Värnamo och Gislaved – är medlemmar i slussföreningen. Sedan tidigare har Hylte och Ljungby lovat att medfinansiera med vardera 150 000 kronor. Förslaget från Hylte är att Värnamo och Gislaved ska bidra med 50 000 kronor var.

– Vi tycker som kommun att detta är jätteintressant, för vi vill förstärka området. Detta är i allra högsta grad en möjlighet att utveckla landsbygden. Det är oerhört positivt, säger Marie Johansson, som betonar att kommunstyrelsen inte har lovat att finansiera själva byggnationen av slussen.

Strax intill nuvarande kanal

Den totala kostnaden för miljökonsekvensbeskrivningen och tillståndsanmälan väntas landa på 800 000 kronor. Förutom bidraget från kommunerna kommer man att lämna in en Leaderansökan till Halland och Kronoberg.

Den planerade kanalen är tänkt att gå strax intill den kanal som i nuläget rinner mellan Unnen och Bolmen.