Det var tidigare i år som Gnosjöandans kunskapscentrum, GKC, tilldelades pengar från Skolverket för projektet Kommunikationslyft - en modell för ökad muntlig kommunikation i vardag och arbetsliv, som riktar sig till SFI-studerande.

Med fokus på ord och fraser som behövs i vardagliga situationer har fiktiva övningar så som till exempel rollspel genomförts. Nu ger det skörd i form av bättre skolresultat.

— Nationella prov pågår och jag tycker mig se att det gått bättre på den muntliga delen, berättar läraren Sabina Björn-Petersson.

"Stort intresse"

Framgången har uppmärksammats utanför kommunen. Tidigare i höst var lärargruppen i Göteborg på mässa för SFI-utbildningar och visade upp sitt koncept.

Annons

— Det var väldigt stort intresse och överraskande många som ville ta del av det vi gjort, berättar Daniela Dahl.

Lärargruppen var nyligen även på besök i Lund, där man bland annat träffade Gisela Håkansson, som är professor i lingvistik vid Lunds universitet.

— Vi fick möjlighet att ställa frågor och berätta om vårt projekt. Därefter föreslog hon själv ett samarbete, säger Sven-Åke Falkeby, rektor på vuxenutbildningen på GKC.

Fördjupar kunskap

Förslaget välkomnade av SFI-lärarna och planen är nu att Gisela Håkansson gästar Gnosjö till våren.

— Vårt yrkesutförande ska vila på vetenskaplig grund och här får vi det senaste inom forskning, säger Ulrika Myhrberg.

Samtalet med Gisela Håkansson lyftes som givande.

— Vi fick fördjupad kunskap i det vi gör och fick dessutom bekräftat att talet är viktigast, säger Sabina Björn-Petersson.

SFI