I våras valde läraren Tove Kruse och hennes SFI-elever att lära sig mer om Nyamko Sabuni. Som utgångspunkt hade de en gammal lärobok från tidigt 2000-tal där Nyamko berättade om sin dröm om att en dag bli minister. Valet föll på henne eftersom hennes bakgrund var något som flera av SFI-eleverna kunde identifiera sig med. Hon har också flytt från krig och fått starta om i ett nytt land.

– När vi började med det här var hon inte ens aktuell som partiledare för Liberalerna, berättar Tove Kruse.

De avslutade med att skriva frågor till Nyamko, men avsikten var inte att skicka i väg dem. Åtminstone inte först. Det var frågor om allt möjligt som berörde dem. Som exempelvis varför det krävs så mycket utbildningar innan de kan få jobb? Andra frågade om miljön, vården, skatter och varför mediciner måste vara så dyra innan man man uppnår högkostnadsskyddet.

– Men så var det någon som sa ”varför inte?”, berättar Tove.

Så Tove letade fram en adress till Nyamko, skickade alla breven och tänkte inte mer på det. Inte förrän Nyamkos pressekreterare ringde och berättade att Nyamko hade svarat personligen till var och en men att hon dessvärre inte kunde komma till Värnamo och lämna över dem personligen. I stället fick Malin Ekman, Liberalernas representant i kommunstyrelsen, uppdraget att lämna över breven från Nyamko. Eleverna kastade sig över sina brev, men för många blev det lite för svårt att förstå alla nya ord så därför lovade Tove dem en genomgång av breven.

Annons