Ett myller av barn, skidor och stavar är samlade utanför värmestugan på Isaberg. Några barn är kvar i backen, andra lyssnar på en ungdomsledare.

— Det är roligt, jag har blivit bättre på att åka skidor, säger Alma Saksin från Ängslyckan.

"Alla på snö" är ett projekt som Svenska skidförbundet arrangerar på flera orter runt om i Sverige. Det går ut på att ge fjärdeklassarna en friluftsdag med liftkort och skidutrustning.

— Vi hörde av oss till Svenska skidförbundet och sa att vi ville vara med. Genom att bjuda på en dag så hoppas vi att fler börjar åka skidor, berättar Louise Söderlund, vd på Isaberg.

Annons

Ungdomsledarna är elever från Barn- och fritidsprogrammet på Gislaveds gymnasium. De har gått en ledarskapsutbildning och nu får de praktisera sina kunskaper direkt i skidbacken med övervakning av lärarna.

Mitt i backen står Fowsia Sulayman och undervisar Jonatan Scott.

— Bromsa, bromsa. Snyggt, berömmer hon när Jonatan stannar framför henne med skidorna i kors.

Nu är det dags att testa barnbacken. Jonatan och Fowsia tar sig till liften och försvinner upp.

— Vi märker hur mycket ungdomarna växer av det här. De får ett helt annat ansvar och måste ta tag i situationer när de uppstår, säger Jenny Petrén som är lärare på Barn- och fritidsprogrammet.

Hon berättar att de tyckte att det lät bra att lägga detta som praktik åt eleverna. Därför tackade de ja när Svenska skidförbundet hörde av sig och frågade om de ville vara med.

Efter att ha tagit sig nerför barnbacken första gången ser Jonatan och Fowsia nöjda ut.

— Snyggt, high five på det, säger Fowsia Sulayman till Jonatan som snart är på väg in i liftkön.