Hon läser av andra och ser deras känslor liksom utanpå genom att betrakta. Konstnären Hulda Sandelins förhållningssätt i mötet med andra ger henne en massa information om dem hon möter. Information som är alldeles nödvändig för henne. För lika lätt som hon har för att läsa av andra, lika svårt har hon att veta hur hon ska vara i det sociala samspelet.

Hennes autism är både en styrka och en svaghet.

– När andra bara tittar så ser jag, säger hon och försöker förklara hur hon tar in all information.

– Det är som att jag saknar det där filtret som många andra har och alla intryck går rakt in.

Från Hestra till Lycksele

Annons

Som konstnär och fotograf har hon nytta av allt hon ser. Nu har hon skapat en samling uttrycksfulla ansikten i digital teknik. De ställs ut på Gislaveds Konsthall fram till den 28:e maj. Där kan besökaren få en inblick i hennes rika sätt att uppfatta tankar och känslor och se hennes förmåga att visa det i teckningar.

Hulda Sandelin växte upp i Hestra. Numera bor hon i Lycksele. Som ung ställde hon ut på Gislaveds Konsthall vid ett flertal tillfällen och nu återkommer hon.

Kunskap om beteende

Hulda Sandelin fick sin autismdiagnos först som 40-åring. Fram till dess hade hon försökt att ändra på sig för att vara som alla andra. Men numera vet hon att hennes hjärna har andra kopplingar och fungerar på ett annat sätt.

– Jag har haft problem med att jag har mått dåligt i många perioder ända sedan tidiga tonåren. Jag har medicinerats mot depression och ångest men det har aldrig fungerat. Det är ju för att jag inte är deprimerad egentligen. Min trötthet har berott på att jag har utsatts för stress, förklarar hon.

Alla sinnesintrycken stressar kroppen och emellanåt måste hon dra sig undan och stänga av all stimuli. Det tar också energi att tänka ut hur hon ska vara i samspelet med andra för att det inte kommer naturligt för henne.

Genom de digitalt ritade ansikten som hon har skapat kan hon visa en del av all den information som hon får i mötet med andra och all den kunskap om beteenden som det har gett henne.