Alla föräldrar var inte negativa till förslaget som presenterats om ny skolorganisation. Några som lämnade mötet skrev inte på protestlistan eftersom de inte hade bestämt sig för var de står än. En förälder som tidningen pratade med, med barn på Gullviveskolan, var positiv till förslaget eftersom dennes barn annars riskerar att hamna i minoritet i sin klass med svenska som modersmål.

Men de som hördes mest i onsdags kväll var föräldrarna som efterlyste svar, underlag och bevis för varför förslaget är bra. Förslaget som innebär att skolorna i Gislaved och Smålandsstenar indelas i årskurserna F–3 och 4–6. Den som bosatt sig nära en skola för att det är smidigt för barnen att kunna gå dit hela vägen upp till högstadiet har alltså dragit en nitlott, om förslaget går igenom.

– Det finns en och annan som inte är glad över det som jag kommer att säga här. Men så småningom hoppas jag att vi kan komma fram till att det blir en bra skolverksamhet ändå, sade Mats Spånberg.

Kommer det inte att kosta mycket att bussa runt på eleverna i tätorten till olika skolor?

Annons

– Jo, det kommer att bli ett sjusiffrigt belopp säkert. Men det kommer inte att påverka resurserna till skolan, sade Mats Spånberg.

Det största målet med förslaget är att öka kunskapsresultaten i skolan och erbjuda alla elever en likvärd utbildning.

Enligt förslaget når man dit bland annat genom att klasserna blandas så att elever som har svenska som modersmål går tillsammans med elever som behöver lära sig mer svenska. Men många föräldrar menar att mer resurser till skolan skulle vara effektivare.

Finns det några alternativ? undrade en förälder och fick ett nekande svar. Det är det här förslaget som tjänstemännen tagit fram och gillar inte politikerna förslaget så blir det ingen förändring alls.

Föräldrarna uppmanades att skicka in frågor och synpunkter till kommunen.

När mötet var slut stod Daniel Hansson redo med protestlistan.

– Vi har ju namninsamling på nätet också så det här är den första fysiska listan, sade han samtidigt som han erbjöd föräldrarna att skriva på.

Det kommer att bli fler informationsmöten om förslaget, både i Gislaved och Smålandsstenar. Se kommunens hemsida för mer information.