Det handlar inte om att vara bäst i klassen och ha toppbetyg. Snarare om att ha en gnista och ett driv att vilja ta sig framåt och utvecklas till den bästa i sitt slag för att bli en ledare. När Rotaryklubbarna i Gislaveds kommun för första gången går samman i en gemensam satsning så är det för att hitta ungdomar som är lovande ledartalanger och som kan växa av en ledarskapsutbildning.

– Det handlar om att man vill något, att man har visat att man har ett driv. Om vi ser på alla de entreprenörer i bygden som har lyckats bra så är det inte alla av dem som ens har gått ut skolan. Givetvis är skolan viktigt och bra, men det här är inte bara för dem som har toppbetyg på naturvetenskapliga programmet, förklarar Kicki Falk från Anderstorps Rotaryklubb.

Utvecklas som ledare

Det är Anderstorps Rotaryklubb som tillsammans med Rotary i Gislaved och Smålandsstenar som vill satsa på unga människor med driv och vilja att utvecklas. Omkring 25 ungdomar mellan 17-21 år väljs ut bland de som har nominerats till en tvådagars ledarskapskurs i kommunen den 1-2 mars. Under kursen blir det föreläsningar och workshops med Camilla Saarinen från Quentia, David Gustafsson, vd på Proton Group, entreprenören Filip Carlsson som driver Pinchos i Värnamo och Jaana Fransson från One Partner Group.

Deltagarna kommer att få tips och verktyg för hur man kan leda sig själv och andra ett steg vidare. Det handlar om att lära känna sig själv och sina personliga egenskaper och se olika vägar framåt som ledare.

Annons

– Vårt mål är att det ska vara en mångfald bland de ungdomar som tas ut till ledarskapsutbildningen. Att det är unga människor med olika bakgrund, säger Kicki Falk.

Nominera ungdomar till den kostnadsfria ledarskapsutbildningen kan vem som helst göra.

– Jag tror att det här är en grej som många ungdomar kan ha nytta av. Jag upplever att många unga idag har ett väldigt stort driv och är medvetna om hur viktigt det är att ha ett bra CV när man ska söka jobb senare. Efter den här utbildningen har man något konkret att visa upp, säger Kicki Falk.

Förstå människor

Enligt Camilla Saarinen, som jobbar med personlig utveckling till vardags, är de viktigaste förmågorna för att kunna leda sig själv och andra att kunna förstå sig själv och de människor man har runt sig.

– Förstår du dig inte på människorna som du har runt dig så spelar det ingen roll vilka mål du har satt upp. Allt som skapas skapar man på ett eller annat sätt i symbios med andra människor. Det handlar om att vara ett föredöme på många sätt och att samtidigt kunna anpassa sig. Det är inte säkert att mitt sätt att vara är det bästa alla gånger, säger hon.