Läs mer: Kritiserade skyttar får folkets stöd

Basicskyttarna är en nybildad förening i Värnamo med 15-talet medlemmar. De utövar basic rifle, så kallat dynamiskt skytte där bland annat snabbhet och problemlösningar är viktiga moment.

— Vill de leka krig kan de ägna sig åt paintball, säger Peter Thorsell, verksamhetsansvarig för vapenärenden vid Polismyndigheten.

Han menar att vapnen föreningen vill använda är alltför kraftfulla och farliga för civilpersoner.

— Vi riskerar att få masskjutningar, menar Thorsell.

Våldsdåd

I ett par prejudicerande fall har rättsinstanser efter polisens rekommendation sagt nej till medlemmar i Värnamoföreningen. I det ena fallet var det begäran om geväret Oberlands Arms.

— Det är ett kraftfullt halvautomatiskt kulgevär som kan förses med stort, snabbt utbytbart magasin, berättar Peter Thorsell.

Han anser att den typen av halvautomatiska gevär med militär utformning inte ska hanteras av civilpersoner.

Annons

— Blir de stulna eller hanteras felaktigt kan det leda till svåra våldsdåd.

Peter Thorsell menar att i Sverige har vi ett bra regelverk och bra kontroll på vapnen. Vilket inte är fallet med USA där flera masskjutningar ägt rum.

Det formella avslaget för Basicskyttarna handlar om att man inte är en av polisen auktoriserad skytteförening. Den är inte tillräckligt stabil.

Polisen ljuger

Värnamo Nyheter har talat med en av medlemmarna i Basicskyttarna som alltså fått avslag på sin begäran om vapenlicens.

— Polisen Thorsell för fram lögner. Vapnen ser ut som militära vapen men är det inte. Det är helt civila vapen för målskytte eller jakt, säger medlemmen som vill vara anonym.

För att trots allt kunna ägna sig åt "dynamiskt skytte" kommer de aktiva i Värnamoföreningen att söka medlemskap i en etablerad skytteklubb.

— Oavsett om de är med i en auktoriserad förening så avslår vi licens för sådana vapen, konstaterar Peter Thorsell.

Med ett halvautomatiskt vapen kan ett skott avlossas varje gång avtryckaren trycks in. Därefter laddas nästa patron automatiskt.

LÄS MER: Vapenstöld i Värnamo natten mot nyårsaftonen