Bratteborgs Ryttarsällskap drivs som en förening. Där finns bland annat ett relativt nytt ridhus, ett stall, 14 hästar och, förstås, ett antal medlemmar som gillar att rida.

Nästa stora investering för föreningen var ett nytt stall. Men så kom den torra sommaren, då gräset inte fick det vatten som behövdes. Resultatet blev i stort sett dubblade foderpriser.

Från 500 till 1 000

Varje vecka går det åt 2,5 foderbalar. I höstas, när klubben bunkrade upp, kostade de över 1 000 kronor, mot normala 500.

– För att garantera foder åt våra hästar tog vi beslutet att låna pengar för att köpa det vi behöver under vintern för att inte riskera att stå utan. Samtidigt ställde vi oss inför att höja avgifterna för våra deltagare, eller att dröja med investeringarna i stallet, berättar Anna Brunnegård som är kassör.

Men som många andra ridklubbar skickade man också en ansökan om ett foderbidrag till kommunen.

Relaterat: Ridskolor får den efterlängtade hjälpen

Lånet kunde lösas

Och det gick vägen. Först blev det klartecken i kultur- och fritidsnämnden - som egentligen inte hade några pengar. Lösningen blev att ta av ett tidigare fonderat överskott. Slutligen, i november, sa kommunfullmäktige ja till att ta ur fondpengarna.

Praktiskt sett innebar detta att föreningens kredit kunde lösas, och att verksamheten kan fortsätta som tidigare.

Hur mycket hade ni tvingats höja avgifterna utan bidraget?

Annons

– Jag vet faktiskt inte, vi var tidigt hoppfulla om pengarna efter besked från kultur- och fritidsnämnden redan i september. Men avgifterna är redan 165 kronor per gång för de som är under 18 år och rider i en vanlig grupp, så det kunnat bli tufft, säger Anna Brunnegård.