Årets dragspelskurs på Värnamo folkhögskola är nu i full gång. Det är den 15:e i ordningen där inte mindre är 71 personer från hela Sverige deltar i den veckolånga kursen, något som slår alla tidigare rekord.

Lisbeth Berglind från Anderstorp möter upp vid entrén till "Julias hus". Det räcker med att stiga in i hallen så hör man att musiken är i full gång på alla plan.

– Det är tredje gången som jag är med nu, vi är indelade i fyra olika grupper, allt ifrån nybörjare till riktigt avancerat, berättar hon och fortsätter:

– Det är verkligen jätteroligt, det är så mångsidigt och sedan låter det ju mycket också.

15:e året

Börje Wessman är en av fyra kursledare och den som drog i gång det hela i Arvika för 33 år sedan, men de senaste 15 åren har man alltså hållit till i Värnamo.

– Faktum är att det är här som vi blivit allra bäst mottagna, det är helt klart en bidragande orsak till att vi kommer tillbaka hit år efter år.

– Förutom dragspelandet är ju det hela en social grej också. Vi har helt enkelt väldigt roligt under den här veckan som kursen pågår, säger han.

Vi smyger försiktigt in till en av grupperna där ett femtontal dragspelare är fullt koncentrerade på sin uppgift.

Allsång till klassiskt

– Det här är verkligen görroligt. Dragspel har så många genrer, man kan spela allt ifrån allsång till klassiskt, konstaterar Kajsa Holmberg som kommer ifrån Örebro.

Annons

En våning ner hittar vi nybörjargruppen. Karin Pettersson från Göteborg har spelat dragspel ett par terminer, men är med på kursen i Värnamo för första gången.

Hur känns det så här långt?

– Igår när det var första dagen fick jag väl en mindre chock, men i dag känns det bättre, säger hon med ett skratt.