– Jag fruktade för mitt liv, jag förstod att det var slut för min del i den världen och flyttade tillbaks till Värnamo, berättar 53-årige Reine Karlsson, ordförande i Kriminellas revansch i samhället i Värnamo.

För fem år sedan kraschade Reine Karlsson ordentligt. Han åkte dit för drograttfylla och grov olovlig körning i Värnamo.

Han skulle ha fått fängelse, men straffet omvandlades. Han lades in på behandlingshem i Väckelsång utanför Växjö, där de använder sig av tolvstegsmodellen.

Det blev räddningen för honom. Sedan dess har han inte druckit en droppe alkohol eller tagit knark.

Avstängd från Apladalsskolan

Men vägen dit har varit lång och stökig, han har levt som missbrukare och kriminell i 35 år.

– Jag är inte säker på om jag minns rätt, drogerna lägger ut dimridåer, men jag tror att jag var tolv år när jag började sniffa lim och sno mopeder, berättar Reine.

– Sedan blev det mycket vin och tabletter. Jag och mina kompisar brukade sitta vid de gamla bodarna vid Lagan och sniffa lim och dricka öl.

På 70- och 80-talen flödade knarket i Värnamo, enligt Reine. Det var inte svårt att få tag på cannabis, amfetamin och heroin om man ville det. Och det ville Reine och hans kompisar.

Han testade de flesta droger han fick i sina händer. Snart fick Reine svårt att sköta skolan. Han var stökig och hamnade ofta i bråk som resulterade i slagsmål.

– Jag blev avstängd från Apladalsskolan, vi har ett helt gäng som fick sluta. Istället började jag jobba som skarvare på Värnamo Gummi när jag var 15 år. Jag trivdes jättebra med det, det kändes bra att arbeta.

"Jobbet har räddat mig"

En del av Reines kamrater gick över till tyngre droger och blev narkomaner och alkoholister med tiden.

De flesta av dem är döda idag.

Reine fortsatte att dricka alkohol och använda amfetamin, men han hade hittat en ny drog:

– Jag har alltid gillat att arbeta och tjäna pengar, jobbet har räddat mig.Utan arbetet hade jag varit död för länge sedan, det har nästan blivit som en drog för mig, förklarar han.

Annons

När Reine var 17 år lämnade han Värnamo och gick till sjöss. Han har seglat på de sju haven och sett stora delar av världen.

Reine missbrukade alkohol och droger, men på den tiden var det inte så noga med att man var nykter på båtarna.

Med tiden gled Reine in i den undre världen i Göteborg. Han drogs till den organiserade brottsligheten.

– Jag ville bli med i ett kriminellt gäng, jag sökte en gemenskap och en identitet. Jag sålde vapen och droger, ibland fick jag inte pengarna i tid. Då drev jag in skulderna genom att hota och misshandla folk, berättar han.

– Idag känns det för jävligt när jag tänker på att jag har gjort sånt, när man håller på med droger har man inget samvete. Men den ångesten får jag leva med nu, lägger han till.

Kom onda blickar

Han kan kanske tacka sitt missbruk för att han inte gjorde någon karriär i den kriminella världen.

De andra i gänget litade inte på honom på grund av missbruket. Snart var han ute ur bilden och hamnade på gatan utan försörjning.

Det höll på att sluta riktigt illa.

– Jag slog ned en man på Harrys i Göteborg och fick ett ultimatum av polisen, antingen fängelse eller behandlingshem. Det blev behandlingshem i två år.

– Direkt när jag kom ut hamnade jag i skiten igen, jag återvände till gänget. Men jag såg att folk i min närhet plötsligt försvann. Det började komma onda blickar, jag började frukta för mitt eget liv.

Reine insåg att det var dags att lämna den undre världen och Göteborg. För 17 år sedan flyttade han hem till Värnamo igen.

Han kunde svetsa och hade kontakter. Snart hade han ett jobb på ett företag utanför Värnamo, men han fortsatte missbruka alkohol och droger.

– Det var många gånger jag körde bil till jobbet och inte var nykter, men jag klarade att sköta jobbet. Jag har sökt mig till jobb där det har gått att hålla på med droger, som missbrukare lär man sig dessutom att ljuga bra och manipulera folk.

"Jag är rädd varje dag"

Men händelsen för fem år sedan då polisen tog honom för rattfylla i Värnamo och behandlingen med tolvstegsmodellen har blivit vändpunkten.

Han har varit på avgiftningar tidigare, den här gången har det gått bra.

– Jag har inte haft ett återfall de här fem åren, trots att jag inte äter medicin. Men jag skulle inte kunna dricka en lättöl, då är det kört. Varje dag är jag rädd för att jag ska trilla dit igen på drogerna eller alkoholen, säger Reine.

Nu är han dessutom ordförande i Kris och folk i Värnamo börjar förstå att det inte är samma gamle Reine som de kände förr.

– Nu hälsar gamla klasskamrater på mig och kommer fram och pratar ibland, det gjorde de inte innan. De säger "bra jobbat Reine", de ser mig nog som en människa som kämpar för sin existens, precis som de själva.

GHB