Under våren har det i media talats om de svenska barnen, som rör sig minst i Norden.

Fakta: Puls i skolan

Pulspass på 20 minuter under de dagar då eleverna inte har gympa. Det kan exempelvis handla ..

Fakta: Puls i skolan

Pulspass på 20 minuter under de dagar då eleverna inte har gympa. Det kan exempelvis handla om innebandy, styrketräning eller löpning.

En pulsmätare på varje elev sänder till en storbildsskärm, där färgen ändras till grönt när eleven uppnått 60–80 procent av maxpulsen.

Målsättningen är att eleverna ska bli gladare, tillgodogöra sig lektionerna bättre och få en positiv inställning till motion.

För eleverna i lass 6B och 7C på Fågelforsskolan i Skillingaryd har den dagliga fysiska aktiviteten blivit vardag. Där har Pulsprojektet snart pågått i ett helt läsår. Det började med inspirerade gympalärare som lyckades få skolans rektor intresserad av satsningen. Då hade skolor på annat håll i landet redan startat och det fanns paket med pulsmätare och programvara att beställa.

Annons

Intresset för pulspassen har spridit sig till såväl Regionen som flera av dess kommuner.

Läs mer: Pulspassen ska ge piggare elever,

Fastnade för puls och återanvändning

Bor höjer pulsen i skolan

— Nu har vi tecknat ett avtal med högskolan i Halmstad om att under kommande läsår utvärdera de projekt som pågår. Det innebär också att skolchefer från åtta av länets kommuner samverkar i projektet som går under namnet ”Samverkan för lärande och hälsa”, berättar Regionens Katarina Haraldsson som arbetar på något som kallas Forsknings- och utvecklingsrum, FoUrum.

Det blir ingen ”teknisk” forskning med fysiska mätningar. Forskningen kommer istället att genomföras i form av intervjuer med elever och lärare för att ta tillvara deras erfarenheter.

Prislappen för forskningen är på totalt 667 000 kronor, vilket betalas av de medverkande kommunerna. De är, förutom Vaggeryd; Aneby, Eksjö, Gislaved, Habo, Nässjö, Mullsjö och Tranås. Kostnadsfördelningen sker delvis på grundval av befolkning, men det finns också en fast del. Beloppen ligger på 58 000–117 000 kronor.