I slutet av november stoppades en lärare i Gislaveds kommun med över en promille alkohol i blodet på väg till jobbet. Läraren dömdes för grovt rattfylleri av Jönköpings tingsrätt med skyddstillsyn och samhällstjänst i 40 timmar som påföljd. Men vad gör arbetsgivaren Gislaveds kommun när en anställd har kört rattfull? HR-chefen Suzi Pergel vill inte uttala sig i det specifika fallet men lyfter fram att kommunen både har ett ansvar för verksamheten och för den anställde.

– Uppdagas det att en medarbetare har ett missbruksproblem ska vi stötta den anställda, men också sätta tydliga gränser. Vi värnar ju om att det ska vara en missbruksfri arbetsplats och vi arbetar förebyggande, men vi har också ett ansvar för rehabilitering av våra anställda och vi kan erbjuda samtalsstöd, säger hon.

Få avvisas från arbetsplats

HR-chefen ger exempel på akuta åtgärder som kommunen kan sätta in om det uppdagas att en anställd har missbruksproblem som riskerar att påverka verksamheten.

Annons

– Vi kan avvisa den anställda från arbetsplatsen. Vi kan också kräva att den anställda kan påvisa nykterhet med en alkometer. Det är som tur är otroligt få situationer, men är det så att man kommer onykter till arbetsplatsen så får man inte vara kvar.

Hur vanligt är det att det uppdagas att anställda har missbruksproblem?

– Vi är ju en ganska stor arbetsplats med 2 800 anställda och det brukar vara några rehabiliteringar kopplat till missbruk per år.

Lämplighet bedöms inom verksamhet

Kommunens barn- och utbildningschef Mats Spånberg säger att det krävs mer än en dom av det här slaget för att en anställd ska få sparken.

– Vi uttalar oss inte i specifika fall, men allmänt sett om en person kommer till arbetsplatsen påverkad så vidtar vi ju givetvis åtgärder, men vi bedömer inte personens lämplighet utifrån företeelser utanför arbetet, utan utgår ifrån arbetet som den anställda gör inom skolans verksamhet, säger han.

Hur ser man på att en del föräldrar kanske inte tycker att en person med sådan problematik är lämplig som lärare för deras barn?

– Det är klart att det kan finnas en oro kring det, men det är inte helt osannolikt att någon av kommunens 2 800 anställda har en sådan problematik och precis som andra arbetsplatser så utgår vi ifrån personens arbete och tillstånd på arbetsplatsen och inte vad som sker utanför skolans ramar, säger Mats Spånberg.