Konsumenttidskriften Råd & Röns ”bäst i test”-tester är välkända. Men nu har tidningen även listat de 14 produkter från fjolåret som underkändes i deras tester.

En del av produkterna fungerar inte som de ska medan andra till och med är farliga – ungefär som robotgräsklipparen Stiga Autoclip 221 och Garants ekologiska kikärtspasta.

Robotgräsklipparen ska egentligen stanna och sluta klippa när man ställer en sko framför den, men Stiga Autoclip struntade fullständigt i föremålet och körde rätt över skon. Och i Garants ”nyttiga” proteinpasta finns det höga värden av bekämpningsmedlet pirimphos-methyl.

Fotnot: Kolla in resterande tolv produkter i faktarutan!

Lista: 14 produkter du ska undvika

Sommardäck: Infinity Ecosis och Vredestein Sportrac 5. Efter några få minuter i Råd & Rön..

Lista: 14 produkter du ska undvika

Sommardäck: Infinity Ecosis och Vredestein Sportrac 5. Efter några få minuter i Råd & Röns höghastighetstest slets däcken sönder.

Dammsugare: Bosch BBHMOVE2N. Klarade inte av dammsugarens huvuduppgift. Att suga upp damm.

Barnvagnar: Chicco Liteway 2. Lätt att använda och enkel att falla ihop. Men i testet visade sig vagnen vara farlig då barnens fingrar kunde hamna i kläm.

Robotgräsklippare: Stiga Autoclip 221. Ska stanna när ett föremål hamnar framför. Men det gör den inte.

Köksfläktar: Witt PUSH 90. Tar, enligt testet, bara upp 15 procent av fettet. Tar inte heller bort matoslukten.

Te: Garant Örtte Kamomill. Innehåller höga halter av giftet antrakinon.

Kryddor: Torkad oregano från Budget och Eldorado. Överskred värdena för bekämpningsmedelrester.

Ugnar: Samsung NV72M1010BS. Spåren som ska hålla plåtar och galler klarade inte testet. Även gallret var svagt och vek sig lätt.

Hårborttagare: Panasonics ES WH 90. Tar bort hår och hud med pulserande ljus. Men ljuset kan vara väldigt farligt för ögonen.

Proteinpasta: Garants Ekologiska kikärtspasta. Smakpanelen tyckte om smaken, men innehållet av bekämpningsmedlet pirimiphos-methyl var över EU:s gränsvärde.

Källa: Råd & Rön.

Annons