Den anrika frågetävlingen lockar varje år åtskilliga PRO-föreningar i landet som först ska göra upp på kommunnivå. I Gislavedsregionen har tävlingen sedan utvidgats till ett Västbomästerskap där vinnaren tar sig vidare till länsfinal. En vinst där ger en plats i regionfinalen, som i år avgjordes i Linköping den 28 augusti med fem deltagande lag. I år har PRO Burseryd/Broaryd tagit sig dit - och längre än så. Den 21 oktober är de ett av fem tävlande lag i riksfinalen i Stockholm. Och om de första omgångarna innebar knappa segrar för Burseryd/Broaryd, visade man i regionfinalen vad skåpet ska stå genom att slå ut Stockholm, Sörmland, Östergötland och Gotland med fyra poängs marginal.

– Det känns jätteroligt, vi är nybörjare alla tre i laget och har försökt ta en tävling åt gången. Men nu vill vi ju gärna vinna! säger Birgitta Stenson.

– Först var det viktigt att slå ut Smålandsstenar som alltid är så duktiga. Och sedan ville vi gärna slå ut Habo som också brukar gå långt i tävlingen.

Något som man också lyckades med under tävlingsresans gång.

Birgitta Stenson bildar årets lag med Bengt Götesson och Holger Davidsson. I de olika deltävlingarna har frågorna handlat om allt ifrån mat och musik till sport och historia. Efter att lagen fått frågorna upplästa för sig, har de sedan haft två minuter på sig att skriva ner svaren. Totalt har det rört sig om ett 30-tal frågor vid varje tävling.

Annons

Birgitta Stenson tror att lagets hyfsade bredd i kunskaper har bidragit till årets framgångar.

– Holger Davidsson brukar ju vara frågetävlingsledare och Bengt Götesson är musiklärare. Själv har jag jobbat mycket inom åldrings- och sjukvård. Men det är ju svårt att läsa på och veta vilka frågor som kommer.

I finalen hoppas hon för egen del på nutida frågor, gärna musik eller sport snarare än historia.

– Det har varit jätteskoj med tävlingarna och nu ska vi bara ha roligt. Men nu när vi är i final är det klart att vi gärna vill vinna, säger Birgitta Stenson.

PRO