Det var i december ifjol som tidningen rapporterade om att en trio bestående av Emanuel Rinaldo Miller, Claudia Tirado och Kristina Peric utsågs till vinnare i den första upplagan av Ramo Groups studenttävling, Ramo Academy Case. Tävlingen arrangeras exklusivt för studerande vid Jönköping International Business School.

Priset utgjordes av en fem veckor lång praktikperiod förlagd till det Värnamobaserade företagets kinesiska gren i miljonstaden Ningbo. Detta i ett arrangemang där både resa, uppehälle och lektioner i mandarin ingick.

Väcka nyfikenhet

Tävlingens syfte är enligt Ramo Group att väcka en nyfikenhet kring Kina, både som land och marknad. Och skillnaderna gentemot Sverige och den svenska företagskulturen är flera och märkbara. Just detta är något som studenterna framhåller när de nu återvänt från sin vistelse från det stora landet i öst.

- Kina kan innebära en kulturkrock. Språket, trafiken, maten- allt är så annorlunda. Men jag blev imponerad av hur vänligt bemötta vi blev av kineserna. Det är en sak att läsa om Kina, men en annan att verkligen uppleva landet, säger studerande Emanuel Rinaldo Miller i ett pressmeddelande.

Stor kontrast

Kinesiska företag har en väldigt påtaglig hierarkisk struktur, något som blev tydligt i studenternas kontakt med det kinesiska näringslivet.

- Det är en stor kontrast mot Sveriges platta organisationer. Vd:n har alltid sista ordet och måste godkänna allt innan något kan verkställas, säger Claudia Tirado.

Annons

Att praktiken innebär stora fördelar i studenternas framtida karriärer ser de som en självklarhet. Därför uppmuntrar de nu fler studerande att följa i deras fotspår genom att delta i årets upplaga av tävlingen.

Ökad handel

-Vi kommer att se mer och mer handel med kinesiska företag. De tar marknadsandelar i alla slags industrier över hela världen. Därför är det viktigt att förstå deras affärsmetoder, trender och därigenom förstå deras kultur.

– Vi hör mycket om Kina ur ett västerländskt perspektiv men vi måste också lära oss hur kineserna själva uppfattar saker och ting. Den här praktiken är en möjlighet att få ett mer öppet sinne gentemot Kina, avslutar Emanuel Rinaldo Miller.