Åsenhöga hembygdspark är ett populärt utflyktsmål under torsdagar i juli. När tidningen är på besök är det andra gången för i år som hembygdsföreningen serverar våfflor.

– Första gången var det rätt dåligt väder, men det kom rätt många ändå. Det är bra om de kommer strövis, för man vill ju ha våfflorna så varma som möjligt, konstaterar Ulla Svensson från hembygdsföreningen.

Smeten tog slut

Under förra årets varma sommardagar hade man ibland så många besökare att smeten tog slut, men i år hoppas man att den ska räcka:

– Förra sommaren var ju extrem. Då räckte inte smeten, men förhoppningsvis räcker den i år. Jag har gjort rätt så mycket smet och kan göra mer om det behövs, säger Ulla med ett leende.

Precis som vanligt har man också ordnat med en utställning. Denna gång handlar den om gårdarna runt Skärvsjön, med bilder från både förr och nu.

– Vi har haft lite olika utställningar genom åren. Ett år hade vi handarbeten. Man försöker hitta något nytt, säger hon.

Från Stockholm till Skärvhult

Anna och Björn Wåglund, med barnen Hilding, Noah och Magda, hittade sitt eget sommartorp bland bilderna i utställningen:

– Vi har en liten stuga i Skärvhult som finns med här inne på utställningen, berättar Anna.

Så ni kan se hur torpet såg ut förr?

– Stugan är från sekelskiftet 1900, men det är en nytagen bild där inne, konstaterar Björn, som är uppvuxen i Gnosjö.

Annons

Till vardags bor familjen i Stockholm, men under några veckor på sommaren bor de i torpet i Skärvhult:

– Vi är här hela semestern, säger Anna och berättar att man har sällskap av barnens farmor och farfar.

Gick i samma skola

Några, inte lika långväga, gäster är Ann-Britt Böge, Brita Jörheim och Barbro och Sten Härensjö.

– Vi är skolkamrater från Åsenhöga som brukar träffas här på sommaren, säger Ann-Britt och berättar att de nu bor i Anderstorp.

Så ni brukar åka hit för att äta våfflor på sommaren?

– Ett par gånger, om vädret tillåter, konstaterar Brita.