Smålands litteraturfestival arrangerades första gången 2016 och gjorde stor succé med tusentals besökare. 2017 var inte sämre. Ett av stornamnen som tackade ja till att komma på festivalen var den norska författaren Åsne Seierstad.

SmåLit är ett samarbete mellan Jönköpings kommun, Smålands musik och teater, Hallpressen och Region Jönköpings län och nu är det alltså klart att SmåLit kommer att arrangeras för tredje gången, i Jönköping och i Värnamo.

Annons

– Det känns väldigt bra. Det blev så bra förra året med över 3000 besökare bara i Jönköping och vi har höga ambitioner för nästa år. Festivalen börjar bli mer etablerad vilket gör det lättare att boka stora namn. Vi ska toppa förra året, säger Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten, med ett leende.

Läs mer: Därför arrangerar vi Små Lit 2016

Kommer till bokmässan

Imorgon (torsdag) åker Emilia Söelund till bokmässan i Göteborg och medverkar i Gummifabrikens monter med ett fullspäckat program. Frågor om litteraturfestivalen kommer att besvaras, lokala författare kommer att lyftas och hemligheterna bakom att skriva lättläst kommer att avslöjas.

Författarsamtal

På fredagen har Emilia Söelund ett författarsamtal med Erika Oldberg som skrivit boken "Jag är Gina", en bok om Gina Ionescu som kom till Sverige som tiggare.

– De ska få berätta sin historia och hur det har gått för Gina. På mässan kommer vi att presentera temat för nästa års festival och vi har valt "minoritetens röster" eftersom vi vill göra en festival med ett tema som känns angeläget. Förra gången var temat "flykt" och vi hoppas att få till aktuella och intressanta samtal även på det här temat. Vi skapar en plats, där även utsatta grupper kan göra sina röster hörda, berättar hon.

Vilka som blir festivalens stornamn tänker Emilia Söelund dock inte berätta. De är fortfarande hemliga så det återstår att se när de presenteras under hösten.

Läs mer: Stor succé för SmåLit