På framför allt sociala medier sprids det inte sällan varningar för hundar som attackerar både djur och människor. Många uppmanar då till polisanmälan medan andra hävdar att det inte är någon idé eftersom polisen ändå bara lägger ner anmälningar.

Med hjälp av Peter Johansson, jurist vid polisen i Jönköping ska vi försöka reda ut begreppen.

Annons

Lagen om tillsyn av hundar och katter reglerar i första hand ägarens ansvar för sitt djur och i lagen finns därför ingen straffsanktion för den hundägare vars hund orsakat skada på annan hund, en människa eller egendom. Skulle du bli drabbad så hänger det på dig att driva ett skadestånd civilrättsligt, det är ingen myndighet som går in och reglerar skadan.

– Det här har en del svårt att förstå, konstaterar Peter Johansson.

Det är alltså inget brottsligt att ha dålig tillsyn av sin hund, däremot kan det bli så att polismyndigheten skriver ett föreläggande gentemot en hundägare när man bedömer att hunden är aggressiv.

– Då kan polismyndigheten skriva ett föreläggande som innebär att hunden ska hållas kopplad eller bunden eller alltid ha munkorg och om man inte uppfyller detta? Ja, då är det ett brott eftersom man bryter mot föreläggandet.

Innebär det att det måste ha hänt flera incidenter innan ni skriver ett föreläggande?

– Nejdå, det kan räcka med en gång också.

Det finns dock fall där hundägare har dömts för misshandel eller vållande till kroppsskada. Det kan exempelvis inträffa om hundägaren medvetet bussat hunden på någon annan eller har sin hund lös trots att man vet att den är aggressiv och bits.