För två år sedan kom en pojke som ensamkommande till Sverige och placerades i Gislaveds kommun. Under perioden februari till oktober 2016 bodde pojken på annan ort där pojken enligt vårdnadshavare haft fungerande skolgång och socialt umgänge. Det HVB som pojken bodde på stängde dock i slutet på oktober och trots en bra tillvaro på den dåvarande orten flyttades pojken tillbaka till Gislaved.

Två veckor senare kom även pojkens familj till Sverige och sökte asyl. De placerades på en ort längre norrut och enligt pojkens vårdnadshavare skrevs pojken ut ur Gislaveds kommuns socialförvaltning och skickades upp till sin familj omgående.

Ett agerande som nu fått pojkens vårdnadshavare att skicka ett klagomål till IVO, inspektionen för vård och omsorg, mot Gislaveds kommuns socialförvaltning då vårdnadshavaren anser att socialförvaltningen har agerat för hastigt och satt pojken i en utsatt position. Detta på grund av att pojken är skriven i den kommun där han tidigare bodde men nu har skickats till sin familj flera timmars bilfärd därifrån. Han har därmed ingen skolgång, sjukvård eller social kontakt. Han kan inte heller skrivas hos sin familj då pojken har ett permanent uppehållstillstånd och därmed inte får skrivas på migrationsverkets boende där han familj nu bor.