PRO-kören inledde jubileumsfirandet på Hillecenter med sång och därefter följde mat och vidare underhållning.

Fakta: PRO i Hillerstorp

Den 20 maj 1966 samlades en liten skara i Godtemplargården i Hillerstorp (som låg ungefär där ..

Fakta: PRO i Hillerstorp

Den 20 maj 1966 samlades en liten skara i Godtemplargården i Hillerstorp (som låg ungefär där Mape Fastigheter ligger i dag). Nio deltagare anmälde sig som medlemmar och kom att bilda ortens PRO-förening.

Därefter har medlemsantalet ökat stadigt och i dag uppgår det till 165 medlemmar.

Ordföranden är för närvarande Åke Ask och sekreterare Lennart Petersson.

— Vi har inga regelbundna övningar, men vi samlas och övar några gånger innan vi har ett framträdande, berättar sångledaren Gunn Bolin.

Kören är bara en av många aktiviteter som medlemmarna i Hillerstorps PRO-förening kan delta i. Olika studiecirklar anordnas regelbundet, på måndagar finns naturvandrarna för den som oavsett väder vill ge sig ut på en stärkande promenad och på fredagar gräddas våfflor i Hillecenter dit medlemmarna är välkomna. Och det är bara ett axplock av vad PRO i Hillerstorp ordnar.

— Gemenskapen är klart det bästa, men jag gillar promenaderna vi har på måndagarna också, säger Maj-Britt Wallin om vad som lockat henne till föreningen.

Viktig mötesplats

Annons

Även föreningens sekreterare, Lennart Petersson, talar om hur viktig den sociala biten som föreningen kan bidra med är.

— Jag blev änkeman för femton år sedan och nu är jag pensionär, det är bra att ha något att göra och att kunna träffa andra, säger han.

PRO, som står för Pensionärernas riksorganisation, är Sveriges största mötesplats för pensionärer. I Sverige finns totalt cirka 400 000 medlemmar. I Hillerstorp är de 165.

— Det sociala är väldigt viktig givetvis, men vi är en blåslampa för makthavarna också. Vi har gjort en del under åren, säger föreningens ordförande Åke Ask.

PRO tog initiativ

Det var PRO som 1974 förhandlade med Gnosjö kommun om inrättandet av ett Pensionärsråd, som är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan kommunen och företrädare för pensionärsorganisationerna inom kommunen.

PRO-föreningen i Hillerstorp har därefter yttrat sig i många frågor som berört de äldre invånarna i Hillerstorp. En av dem var frågan om trygghetsboende, som var på tapeten för några år sedan. Gnosjö kommun diskuterade möjligheterna att köpa Betaniakyrkan för att inrätta boende där, men PRO sa ifrån. De föreslog istället att erbjudandet från Mape Fastigheter antas med motivering att hyran skulle bli betydligt lägre, vilket det blev till slut efter påtryckningar från föreningen.

PRO