Satsningen ”Sund, smart och stark senior” kan ses som ett win-win-projekt, menar Regionens folkhälsoutvecklare Lena Hedin och Smålandsidrottens projektledare i idrott och folkhälsa, Malin Holter.

Medverkande klubbar

Skillingaryds gymnastikförening: Yoga, lättjympa, chi-gong.

Vaggeryds skid- och orienteringsklubb..

Medverkande klubbar

Skillingaryds gymnastikförening: Yoga, lättjympa, chi-gong.

Vaggeryds skid- och orienteringsklubb: Orientering.

Hooks golfklubb: Golf.

Vaggeryds Muay Thai & Boxning: Styrka, smidighet och rörlighet.

Götaströms boule: Boule.

— För idrottsföreningarna ger det en möjlighet att öka antalet medlemmar, om de äldre sedan stannar kvar, finns också möjligheten att de kan komma att fungera som ledare. Samtidigt främjas hälsan i målgruppen, säger Malin.

Målgruppen för satsningen är alltså äldre, 65 år och uppåt som vill prova på nya idrotter. Men för de båda regionala representanterna handlar det nu främst om att få med idrottsföreningarna i kommunen ”på tåget”. Det är till dem de äldre ska vända sig och det är klubbarna som ska fortsätta satsningen när stimulanspengarna är slut.

Annons

Många idrottsföreningar hade bjudits in till träffen i Skillingehus sessionssal och några av dem har redan sagt sig vilja vara med.

— De här föreningarna kommer att få två specialtillfällen var att inför grupper på 10–20 personer berätta vad de kan erbjuda och låta de närvarande prova på. Vi berättar samtidigt mer om hälsa, kost, hur de förebygger fallolyckor, styrketräning, motivation, hjärt- lungräddning och ”1177”, säger Lena.

Det sistnämnda är en webbsida för egenvård, med tips och rekommendationer.

— Tanken är att det här ska vara roliga träffar där det sociala är minst lika viktigt som informationen. Klubbarna får också ett litet ekonomiskt stimulansbidrag som kan användas till att bjuda på fika, säger Malin.

Bland de idrottsliga aktiviteterna i utbudet finns yoga, lättjympa, chi-gong, orientering, golf, styrka, smidighet, rörlighet och boule. Föreningarnas namn ger en ledtråd till vilka som erbjuder vad.

Satsningen kommer att ske under en 12-veckorsperiod som inleds vecka 10. De seniorer som är intresserade välkomnas till en informationsträff den 21 februari – en onsdag.

PRO