Under torsdagen gick länsförbund efter länsförbund ut och krävde Kinberg Batras avgång. Jönköpings länsförbund och Niclas Palmgren hade däremot fortsatt stöd för henne. Men beskedet om avgång var väntat, menar Niclas Palmgren.

– Efter det som hände igår är jag inte förvånad. Jag tyckte inte det var någon bra idé, men när det är så splittrat i partiet funkar det inte heller, situationen var ohållbar. Så i det läget var det välkommet.

Annons

Även om han stöttade Kinberg Batra tyckte han att det fanns fog för kritiken mot henne.

– Jag hade också synpunkter på till exempel hur vi fick information internt. Men den kritik jag har gäller flera personer i partiledningen. Jag tycker faktiskt att det är lite taskigt att lämna Anna i sticket. Hon tog åt sig av kritiken i våras, det har hänt saker sedan dess. Det var för tidigt att kräva avgång nu, man var för otålig. Dessutom är det inte bra inför valet.

Tror du det kan ha spelat in att hon är kvinna?

– Jag tycker det är tråkigt att vi 2017 ens ska ta upp en sådan fråga. Jag har hört dem som sagt det, ligger det något i det så är det allvarligt. Jag hoppas verkligen inte det.

Vem han tycker ska ta över partiledarrollen nu vet han inte.

– Det är en av anledningarna till att jag tycker att hon inte skulle lämna. Jag ser inte en naturlig efterträdare. Det finns naturligtvis många som kan axla rollen, men det är personer som inte är kända vare sig internt eller externt. Det viktigaste är att den som tar över är någon som kan ena partiet, någon som vi kan sluta upp kring. Sedan får vi vara lite självkritiska, tänka på hur vi stöttar vår ledare. En ledare kan inte vara ensam.