Riktigt helt återställd efter olyckan i juni förra året är Sandra Salinger inte. 14 frakturer, en punkterad lunga och ett skadat knä var bara några av skadorna hon ådrog sig i tävlingen Lida Loop. I hög fart blev Sandra prejad in i ett träd, axeln och ryggen tog den kraftiga smällen. Det blev iltransport i ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Stockholm. Sandra minns inget av själva olyckan och har suddiga minnen från den första tiden på sjukhuset. Men några ord som hon fick höra gav henne hopp och ny kraft.

– Det ser bra ut, det var det sista läkaren sa. Det har jag levt med att det kommer att bli bra, säger Sandra.

Längtat i tre månader

Stundtals har smärtan i Sandras kropp varit enormt påtaglig. Ryggen är fortfarande lite känslig och kroppen lyder inte riktigt när Sandra vill pressa den hårt. Längtan efter att återigen cykla mountainbike har 36-åringen burit med sig länge efter olyckan. Efter 1,5 månad körde Sandra spinning. Efter tre månader kunde hon göra sig av med nackkragen.

– Då var jag ute och körde en runda med cykeln, då hade jag längtat i tre månader.

Annons

Kroppen svarade allt bättre på rehabträningen. I år har Värnamotjejen kört en tävling, Förstamajloppet i Kvänum, där hon blev tvåa i damelit. Innan den svåra kraschen var Sandra i sitt livs form.

Har ingen koll

Hur det är med formen nu har hon inte den blekaste aning om. Det spelar mindre roll.

– Jag har alltid haft bra koll på hur bra tränad jag är men nu har jag ingen koll alls.

Nu på torsdag till söndag avgörs SM i mountainbike på Isaberg. Sandras stora dag är på söndag. Det är då 15 deltagare ska göra upp om titeln i damelit i grenen XCO. Det är sju varv som ska cyklas på en konditionskrävande 4,5 kilometer lång bana med branta partier. Tävlingstiden är ca 1,5 timme plus någon kvart.

– Det ska bli kul, bara genomföra tävlingen är så viktigt för mig och vara igång efter olyckan och göra en första tävling i hård konkurrens, säger Sandra.

Placering inte viktigt

Placeringen på SM är inte det viktiga, upplevelsen att vara igång igen på allvar är nummer ett för Sandra. Hon tävlar vanligtvis i XCM (långlopp), i den klassen var 36-åringen i Sverigetoppen innan olyckan. Nu ska Sandra försöka njuta av SM, hennes sambo Keith Johansson är eventansvarig, han är initiativtagare och han har även byggt banan.

– Det är deltagarrekord i SM, det är otroligt roligt. Alla världsstjärnor kommer och det är en stor ökning i damklassen men framför allt på ungdomssidan och det visar att det är tillväxt i sporten.

SM