Värnamo Nyheter

Annons

Översättaren får ordet: Karin Andrae

Översättaren får ordet: Karin Andrae

Översättaren Karin Andrae vet inte ens själv hur många titlar hon har översatt. Hon översätter från flera språk och ibland arbetar hon med fem översättningar parallellt.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Översättaren får ordet: Anna Gustafsson Chen

Anna Gustafsson Chen är en av få svenska översättare som arbetar med kinesisk litteratur. Bland de författarskap som hon har översatt finns Nobelpristagaren Mo Yan.

Ny kinesisk litteratur – på svenska

I kulturredaktionens serie om översatt litteratur har vi tidigare recenserat tyska, norska och franska böcker. I den här delen har Johanna Andersson läst nyöversatt kinesisk litteratur.

Tyskt och tyskspråkigt – på svenska

15 gånger så många böcker översätts till svenska från engelska jämfört med från tyska ett normalår. Den anglosaxiska dominansen är lika förkrossande inom litteraturen som inom filmen. Det finns definitivt guldkorn bland böcker med någon form av tyskt ursprung, konstaterar Rikard Flyckt som läst tre sinsemellan mycket olika böcker.

Översättaren får ordet – Stephen Farran-Lee

Till vardags är Stephen Farran-Lee förläggare på Natur & Kultur, men när han läste Niels Fredrik Dahls roman "Mor om natten" blev han så förtjust i boken att han bestämde sig för att översätta den själv.

Ny norsk litteratur – på svenska

I den andra delen av kulturredaktionens serie om översatt litteratur fördjupar sig Björn Kohlström i utgivningen från vårt grannland. Av tre nya norska romaner är två självbiografiskt anstrukna. De är båda läsvärda, och lika bra, men helt annorlunda, är Matias Faldbakkens schematiska roman om en kypares sammanbrott, skriver han.

Ny fransk litteratur – på svenska

I en ny artikelserie uppmärksammar kulturredaktionen ny översatt litteratur. Den första artikeln handlar om litteratur från det franska språkområdet. Elisabet Norin har läst tre romaner som tar avstamp i Paris: en pendlarbok för kollektivt resande, en helande brevroman och en bok om en författares arbetande hjärna.

Föraren klarade inte kurvan – åkte av vägen

Två personer drabbades när en personbil åkte i diket under tisdagskvällen. Olyckan inträffade på riksväg 27 i närheten av Citygross i Värnamo.

Lugnare för företagen – ger tid för strategiska frågor

Gnosjöregionens företag är inte oroliga, trots väntande Brexit och lågkonjunktur. Det menar affärsutvecklarna på Science Park, som på tisdagen hade öppet hus i sina nya lokaler i centrala Gnosjö.

Beate Grimsrud om cancern som inte tar hänsyn

Intensiteten i Beate Grimsruds ”Jag föreslår att vi vaknar” går ibland nästan att ta på. Romanen är en skildring inifrån cancerns helvete, men bärs också av ljus och hopp.

Lejonen värvar in joker: "Vi har något starkare lag nu"

Femteplats i ligan och förlust i SM-kvarten i år.
Hur blir 2020 för Lejonen?
– Finns ingen anledning att tro att vi ska göra det sämre, säger Mikael Holmstrand.

Kommunal lokalt: "Medlemmarna ska inte vara oroliga"

På tisdagen kom beskedet. Kommunal bryter sig ur LO:s avtalsrörelse och går sin egen väg.
– Vi är lite tagna på sängen, säger Sandra Strid, Kommunals huvudskyddsombud i Vaggeryd/Värnamo.

Hon är årets yrkeslärare

Årets yrkeslärare inom restaurang och livsmedel finns i Gislaveds kommun. Juryn bakom utmärkelsen föll för Padma Lavigne Vullings positiva människosyn, som gör att eleverna blir bemötta med respekt och engagemang.

Två bilar i krock på riksväg 26 – två personer drabbades

Tvi bilar krockade på riksväg 26 på tisdagseftermiddagen. Två personer drabbades i samband med olyckan.

Anvegårds otroliga månader: "Kommer bli svårt att toppa"

VM-brons i juli.
SM-guld i oktober.
Anna Anvegård, 22, är en av få spelare som varit med om båda händelserna i år.
Artikel 2 av 15
Översättaren får ordet: Anna Gustafsson Chen
Tillbaka till startsidan