Många fritidsgårdar har upplevt att det blir grupper av killar som tar över. Tjejerna känner sig inte trygga i miljön. Detta vill man nu motverka när den nya ungdomsgården vid torget i Skillingaryd planeras.

— I Kalmar, där jag var med och planerade fritidsgården Funkabo, gick vi från en 10-procentig andel tjejer till 50. Vi skapade ett flexiblet ramverk som ungdomarna sedan har möjligheter att påverka, säger konstnären Pernilla Frid.

Superbra entré

Har du några enkla tips för hur fler ska kunna känna sig välkomna i fritidsgården?

— Först vill jag säga att det här läget är exceptionellt och att entrén blir superbra. Här skulle det kunna finnas en stor anslagstavla över vad som är på gång – här kan man dessutom snabbt lockas att vara med på någonting som pågår.

Entrén är platsen där skor och ytterkläder ska hängas av. Det gör automatiskt att yttre – utmanande – attityder försvinner.

En liten scen

Annons

Innanför entrén ligger allaktivitetsrummet till höger. Där kan exempelvis finnas en liten scen, stereoanläggning för dans, en storbildsskärm för filmvisning eller kanske ett pingisbord. Och möjligen alltihop, men inte samtidigt.

In till vänster ligger kaféet. Där tänker sig Pernilla att ungdomarna kan sitta i bås, med plats för två eller tio – allt efter behov:

— Man ska kunna vara avskild, utan att vara instängd. Därför är det viktigt med en viss avskärmning, men att samtidigt ha fönster.

Fritidsgården ska inte vara som ett hem utan upplevas ”proffsig” för ungdomarna. Det innebär, menar Pernilla, att det är fritt fram för klara, dynamiska, färger.

Finns det inte en risk för att en central ungdomsgård utmanar exempelvis kyrkornas ungdomsverksamhet och de omkringliggande affärerna.

— Jag ser oss som ett komplement, där ungdomar från olika miljöer och religioner kan träffas. Jag tror också att vi kan bidra till ett levande centrum – och kanske det går att ha någon form av samarbete med bageriet här intill, säger kommunens ungdomsansvariga, Tommy Wallin.

Alla behöver inte vara på ungdomsgården jämt, men Tommy hoppas att såväl hockeykillar som ridtjejer vill hälsa på ibland.