För kärlek, tolerans och hopp står över 400 barn från skolor i Gislaveds kommun på scen tillsammans med artister från både Sydafrika och Sverige.

Gullviveskolans årskur 6 tränar inför konserten Marching for love tillsammans med Estetiska programmets elever.
Foto: Anna Karlsson

Gislaved

Just nu övar över 400 skolbarn inför nästa veckas konsert i Zinkteknik Arena. Den 15 mars kommer den turnerande musikgalan Marching for love till Gislaved.

Färgsprakande musikgala

Tillsammans med artister från både Sverige och Sydafrika bjuder barnen från Gislaved, Anderstorp och Smålandsstenar på en färgsprakande konsert. Arrangörer är stiftelsen Star for life som jobbar utifrån FN:s konvention om barns rättigheter. Under musikgalan står kärlek, tolerans och hopp i fokus. Intäkterna går till att stärka självkänslan hos barn i Sydafrika.

– Det är väldigt kul att få göra något och uppmärksamma kärleken och att få blanda kulturer med andra människor. Det blir en kul upplevelse att få göra en sådan här stor grej tillsammans med en massa andra människor, säger Axel Svedberg som går andra året på det Estetiska programmet med inriktning mot musik på Gislaveds gymnasium.

Tidningen hälsar på när elever från det estetiska programmet övar tillsammans med elever från årskurs 6 på Gullviveskolan. Vid pianot sitter Maria Nordström som är musiklärare på det Estetiska programmet och leder eleverna genom sångövningen. Det är låten Marching for love som repeteras just för dagen.

– Jättebra! Och så tänker ni på att ha rak rygg och ta stöd så att ni kan sjunga högt, säger hon.

Annons

En konsert med högt tempo och glada sånger på temat kärlek, tolerans och hopp väntas i Zinkteknik arena den 15:e mars.

– Det är en fantastik möjlighet för eleverna att få vara med i en sådan här stor produktion. Det blir en jättestor kick rent musikaliskt att få sjunga med en så stor kör och dansare från Sydafrika. Det är en proffsproduktion med ljud och ljus. Och det blir ett tillfälle för eleverna att känna att de gör en insats för andra människor, säger Maria Nordström.

"Riktig styrka har vi inuti oss"

Lokal projektledare för konserten Marching for love är Sangeeta Chauhan från Gislaveds Musikskola.

– Det här är en välgörenhetskonsert där pengar samlas in till skolor i Sydafrika där stiftelsen Star For Life jobbar med barns självkänsla genom kreativitetet som sång och musik. Det är viktigt att barnen mår bra inuti och känner sig starka mentalt och emotionellt och på det viset känner att de kan påverka sitt liv. När man mår bra inifrån vill man göra bra ifrån sig och försöka nå dit man vill och även bidra till andra. Riktig styrka har vi inuti oss och det gäller att upptäcka den och ta hand om den, säger hon.

Veronika Lorentzson, musikskolechef, och Sangeeta Chauhan, projektledare på Musikskolan i Gislaved ser fram emot välgörenhetskonserten.

De skolor som deltar med elever i musikgalan den 15 mars är Törsåsskolan, Gullviveskolan, Nirdinskolan och Villstadskolan. Musikskolans kör Young voices deltar också, liksom sångelever och Världsmusikorkestern. Därtill bidrar även Gislaveds manskör med sång.