– Vi är mycket kritiska till att Värnamo bokar honom. Han har en obehaglig och nedlåtande ton mot funktionshindrade, säger Thomas Juneborg, talesperson för Vimpa, Vi med personlig assistans i Jönköpings län.

För två år sedan visade TV 4:s Kalla Fakta ett reportage om LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Enligt reportaget har denna lag urholkats de senaste åren.

I programmet tog man upp exempel på hur livsvillkoren för funktionshindrade har försämrats rejält efter att kommunerna har dragit in personlig assistans och andra LSS-insatser.

Med dold kamera visade TV 4 hur föreläsaren Jonas Reinholdsson lärde kursdeltagare hur man hittar kryphål i LSS-lagen för att ge så många avslag som möjligt.

Ett misstag

Annons

Nu har omsorgsförvaltningen på Värnamo kommun bokat Jonas Reinholdsson och hans företag KommunLex för två föreläsningar för biståndshandläggare i höst.

Kurserna handlar inte om LSS och behovsbedömningar, utan om social dokumentation. Men Thomas Juneborg, talesperson för Vimpa, anser ändå att kommunen gör ett misstag när man anlitar Jonas Reinholdsson.

– Vi är mycket arga och vi har handikapprörelsen med oss i detta. Hur kan man anlita en föreläsare som har lärt kommunerna hur de ska hitta kryphål i LSS-lagen så att de kan ge så många avslag som möjligt? undrar Thomas Juneborg och fortsätter:

– Vi har skrivit till Värnamo kommun för att protestera. I TV 4:s program framgår det ju att Jonas Reinholdsson har en mycket obehaglig människosyn. Han skämtar rått och raljerar över personer med stora funktionsnedsättningar. Och jag har hört från andra personer i handikapprörelsen att han har uttryckt sig på liknande sätt vid andra föreläsningar. Så TV 4 var ingen tillfällighet.

"Strider mot kommunens värdegrund"

Mikael Andersson i Värnamo sitter i styrelsen för Vimpa i länet. Han har kämpat för funktionshindrades rättigheter i flera år och sitter även för Socialdemokraterna i fullmäktige i Värnamo.

Han är också mycket kritisk till att kommunen har anlitat Jonas Reinholdsson.

– Jag tycker att det strider mot kommunens värdegrund att boka honom som föreläsare. Genom att anlita honom menar jag att kommunen inte tar avstånd från den människosyn han har visat, säger Mikael Andersson.

– Nu går det inte stoppa det här, det är för sent. Jag ville ändå vara med på föreläsningarna och höra vad han säger, men jag fick veta av omsorgsförvaltningen att jag inte får det. Det är beklagligt.