I en skrivelse till media och Migrationsverket framkommer det att boende på asylboendet i Burseryd måste göra sig av med mattor och möbler som inte tillhör Migrationsverkets lägenheter. Risken för skadeinsekter anses av myndigheten vara för hög.

Inom en månad måste lägenheterna vara rensade från mattor och möbler som har inhandlats på second hand eller som har skänkts av traktens församlingar. Lägenheterna är spartanskt möblerade med köksmöbler, säng, fåtöljer men det finns inget soffbord.

I fyra år

Börje Malmborg är sammankallande i Broaryd-Burseryds Allianskyrkors Asylgrupp. Han skräder inte orden utan tycker att beskedet från Migrationsverket "inte är klokt”.

– Det finns familjer som har bott i lägenheterna i fyra år och de har köpt på sig lite grejer från second hand och de har fått lite saker till skänks. Nu accepterar inte Migrationsverket det. Att det är risk för skadedjur tror jag inte på.

Börje Malmborg fortsätter:

– Det är omänskligt att barn ska krypa på kalla betonggolv.

Ett svepskäl

Börje Malmborg tror att Migrationsverkets besked är ett svepskäl och att det i stället handlar om att boendet ska kunna stängas snabbt och effektivt när ett sådant beslut väl är fattat.

Annons

– Är det rimligt att bo i fyra år och inte få höja sin standard? Skulle inte du göra det drägligare? frågar han sig.

Varför tror du inte på Migrationsverket som säger att det finns risk för skadedjur?

– Jag har frågat skolans personal om de har problem med vägglöss och annat men det har de inte.

Lämnar kvar möbler

Lisa Danling är presskommunikatör på Migrationsverket. Hon säger att det inte stämmer att de boende måste göra sig av med sina privata möbler.

– I samband med att lägenheter i Burseryd avvecklas och sägs upp förekommer det att de som flyttar har lämnat kvar sina privata möbler i lägenheterna. Inför kommande flyttar har vi därmed informerat om att de egna möblerna måste tas om hand av de boende själva, säger hon.

Den som flyttar in i Migrationsverkets boenden får information om att lägenheterna är möblerade och att egna möbler inte ska användas.

– Eftersom det finns en önskan om att få ha egna möbler har vi varit flexibla och låtit de som bor där fått ha vissa privata möbler i lägenheten. Vi har även haft problem med skadedjur, vilket är synd för de som bor där. I förebyggande syfte har vi därmed informerat om att möbler inte bör flyttas runt. Vi besöker regelbundet boendet och kommer föra en dialog med dem som bor där, säger Lisa Danling.

Fotnot: Bakom skrivelsen till Migrationsverket står Röda korset Burseryd, Svenska kyrkan Burseryd, Allianskyrkans Asylgrupp Burseryd/Broaryd.