Intresset inför årets val är stort. Det är jämnt mellan blocken och utgången är oviss, både på riksplanet och i kommunvalet i Värnamo.

Årets val innehåller dessutom en rad nyheter som påverkar väljarna .

– Den stora nyheten för Värnamo kommun är att vi är en valkrets och inte två som vi varit innan. Därmed har vi gjort om distrikten, så det gäller att läsa på röstkorten vart man ska gå och rösta på valdagen, säger Birgitta Pettersson som är valnämndens ordförande.

Mer öppet i förtidsröstningen

Det blir nya vallokaler för många alltså. Den som vill vara på den säkra sidan att gå rätt kan rösta i förtid, dels i gamla tingshuset i Värnamo och dels på biblioteket i Rydaholm, i Bygdegården i Bredaryd och även på bokbussen.

Mer öppet i lokalerna för förtidsröstning kan påverka valdeltagandet.

- Vi förutser en ökning av förtidsröstningen, säger Anna Thorén Starby, som är kommunjurist och ansvarig för den administrativa delen valorganisationen i Värnamo kommun.

Mer demokratiskt system

Tidigare hade vi alltså två valkretsar i kommunen. Nu blir det en enda. Det kan faktiskt komma att påverka valutgången. Förra valet var det på håret att alliansen kunde bilda en majoritet, tillsammans med Miljöpartiet, i kommunvalet. Hade enkretssystemet gällt då hade mandaten kunnat falla lita olika.

– Vi kan förutse att det kan bli skiftningar i mandatfördelningen, i och med att nu kostar alla mandaten lika mycket, vilket är en klar förbättring ur demokratisk synpunkt, säger Anna Thorén Starby.

Annons

Svårare att kuppa sig in

Det är en mängd nyheter i och med årets val. Bland annat försöker man motarbeta fenomenet med tomma stolar, som uppstått i en del kommuner, när det saknats kandidater till alla mandat.

Det kommer fortfarande att gå att skriva in egna kandidater på röstsedlarna, men de personer som skrivs upp måste lämna in ett skriftligt medgivande om detta i förtid.

Så, viktigt i årets val är att se efter vilken vallokal man ska gå till, eftersom det är nytt för många i Värnamo och att man ska ha röstkort och legitimation med sig. Men även om man skulle ha ett utgånget körkort och ingen gällande legitimation, kan det gå bra.

– Har man en släkting eller någon annan som kan gå i god för en så går det bra också, säger Anna Thorén Starby.

Val