Debatten om vad som ska hända med teater- eller biblioteksfoajén i Skillingehus har kommit igång under hösten. I förspelet finns besparingen i kultur- och fritidsförvaltningens budget, som är tänkt att drabba bemanningen vid Skillingaryds bibliotek.

Läs mer: ”Rör inte vårt bibliotek” krav i namninsamling

Protester i söder

Besparingen ledde till protester i den södra kommundelen, som riskerade att få Skillingaryds biblioteks öppettider halverade.

Under torsdagen hålls ett möte med intresserade möbelföretagare. Tanken är att de ska ges tillgång till det skyltfönster som Skillingehus fasad mot centrala Artillerigatan utgör.

— Våra möbelföretag – Kinnarps, Swedese, Byarums bruk, Ekdahls, Molunden, David design och Swedstyle – är mer kända än Vaggeryds kommun i sig. Tillsammans med sina underleverantörer står de för vart tredje industrijobb i kommunen – därför tycker vi det är viktigt att de får synas, säger Torbjörn Åkerblad.

Se även: Klart för ett kluster

Synergieffekter

Samtidigt understryker han att ingenting ännu är klart. I nuläget handlar det främst om att pejla intresset. Först hos möbelföretagen och sedan hos föreningslivet.

Kanslichefen talar om synergieffekter – samordningsfördelar. Den kanske främsta skulle vara om möbelexponeringen kan göras tillsammans med turistinformationen – en verksamhet som han själv ansvarar för. Tanken är alltså att flytta turistinformationen från läget i hörnet av Slätten till Skillingehus.

Annons

— Personal- och öppetmässigt skulle det innebära att turistinformationen kan vara öppen året om. Flyttas dessutom bibliotekets lånedisk närmare entrén, kommer även biblioteket att kunna hållas öppet mer.

Från biblioteksledningens sida har det talats om att delvis förändra verksamheten i Skillingaryd, att göra det till ett aktivare bibliotek. I Vaggeryd har man, med framgång arbetat med bland annat Makerspace och föreningssammankomster.

”Inte aktuellt för oss”

Ytterligare en komponent som har nämnts i sammanhanget är Näringslivsrådet.

— Vi håller på att titta över våra lokaler eftersom fastighetsägaren PHL har andra planer med Skänkelund. Men det är – enligt beslut i styrelsen – inte aktuellt för oss att ha vår hemvist i just biblioteksfoajén, säger bolagets ordförande Mårten Ewertsson.

Möbelutställning, Makerspace, turistinformation, föreningsverksamhet och tankar på näringslivsrådet – även om just det inte är aktuellt…:

Hur ska allt rymmas i en foajé?

— Lokalerna är större än man kan tro. När det ursprungliga Skillingehus byggdes om, sattes det upp skärmväggar som kan tas bort och bakom en dörr döljer sig en trappa ner till den nyligen utrymda Fritidsgården, berättar Torbjörn Åkerblad.

Toaletter och pentry

Där nere finns det toaletter, ett litet pentry och lokaler som kan användas av föreningslivet. Åkerblad berättar också att det har installerats en ny projektor i teaterlokalen, vilket ger konferensförutsättningar och ytterligare möjligheter till samarbete med näringslivet.

John Larsen, vars företag Larsen hifi hyr lokaler i den nuvarande turistinformationen och även bistår med personal dit, är inte så entusiastisk till planerna:

— Sedan David Design flyttade härifrån har vi gott om utrymme för en möbelutställning. En flytt av turistverksamheten skulle innebära ett avbräck – och att vi går miste om den synergieffekt den ger oss.

Läs mer: Larsen hifi flyttar till turistbyrån