En man i 45-årsåldern har under onsdagen anhållits på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån i Kalamark 2004.

Fakta: Kalamarksmordet

Kaj Linna dömdes 2005, mot sitt nekande, till livstids fängelse för mord och grovt rån. Se..

Fakta: Kalamarksmordet

Kaj Linna dömdes 2005, mot sitt nekande, till livstids fängelse för mord och grovt rån. Sedan dess har han vid två tillfällen fått avslag på resningsansökan.

29 december 2016 biföll Högsta domstolen en tredje resningsansökan och beslutade att Hovrätten för Övre Norrland ska göra en ny prövning av frågan om mannen har begått brotten.

Kammaråklagare Jens Göransson lämnade in bevisuppgift i mars 2017 till hovrätten, som preliminärt har planerat för huvudförhandling i målet med start den 9 maj.

- Mannen har förekommit i den ursprungliga utredningen. Det är under den pågående kompletterande förundersökningen som misstankarna mot den nu anhållne mannen uppstått, säger kammaråklagare Jens Göransson.

Det är han som har öppnat förundersökningen tidigare i år, sedan Högsta domstolen beviljat en resning i fallet. Skäligen misstänkt betyder att det finns ett vittne eller teknisk bevisning som binder den utpekade till brottet.

Det var 2004 som Kaj Linna dömdes mot sitt nekande för livstids fängelse. Kaj Linnas syster Carita Postma Kaukosalo i Gislaved blir jublande glad när hon hör om den anhållne mannen.

— Detta är så spännande.

Hon tänker direkt på ett fingeravtryck på brottsplatsen som hittills inte kunnat bindas till någon person.

— Man kollade inte det då.

Annons

Hon hoppas att den nu misstänkte mannen på något sätt kan leda fram till den riktige mördaren.

— Jag tror att det kommer fram fler bevis efter detta.

Arbetet med den återöppnade förundersökningen har pågått hela våren.

Under tiden har hon själv och särskilt brodern Kaj väntat på resultat under en enorm press och otålighet. Varje dag har känts som en evighet.

— Vi har avvaktat och gett dem utrymme att utreda olika personer och gett dem all hjälp att få information, beskriver hon.

Carita Postma Kaukosalo är djupt kritisk till den tidigare åklagaren och polisen Luleå som mer eller mindre ville sätta dit hennes bror, anser hon, och därmed bortsåg de från en mängd faktorer som talade i en annan riktning.

Vad tror du om den nye chefsåklagaren?

— Jag tror att det finns bra åklagare och poliser som vill göra ett gott arbete. Om jag läser mellan raderna ser jag att han vill göra ett bra arbete.

Senast på lördag klockan tolv måste den misstänkte mannen i 45-årsåldern begäras häktad.