Den asiatiska glasstrenden ice cream rolls har spridit sig över världen, främst via youtubefilmer på nätet. I Malmö öppnades den första butiken runt jul förra året. I Stockholm finns också ett antal ställen och nu har trenden kommit till Värnamo.

Till Sverige från Syrien

Laylam Almoghrabi som kom till Sverige från krigets Syrien för tre år sedan, satsar nu på konceptet i Värnamo. För bara några dagar sedan öppnade hon fiket och glasscaféet Ice king i centrum.

– Vi kommer bland annat att ha crepes, men även arabiska, turkiska och bosniska efterrätter på menyn, berättar hon och fortsätter:

– Förutom vanlig kulglass satsar vi nu framför allt på den nya trenden ice cream rolls, något som endast finns på ett fåtal platser i hela Sverige.

Från Asien

Ice cream rolls görs av flytande färsk glass som hälls på en tillagningsplatta som håller en temperatur på cirka 30 minusgrader. Glassen blir då till en tunn glasskaka som kan rullas ihop och fyllas med exempelvis färska frukter och godis.

Enligt flera källor slog fenomenet igenom som "streetfood" i Thailand runt 2010, för att sedan sprida sig via nätet till övriga världen.

Vad har du för planer med caféet framöver?

– Vi kommer att ha öppet lite längre på kvällarna, till klockan nio ungefär, tanken är dessutom att ha öppet året runt.

– På sommaren blir det nog mest glassen som som säljs och under vintern är man kanske mer sugen på crepes eller våfflor, säger Laylam Almoghrabi.

Annons