Guldstjärnan är i själva verket en nationalparkssymbol, signumet för landets nationalparker. Två liknande stjärnor har tidigare satts ut i andra nationalparker men de har inte stått emot väder och vind tillräckligt bra så Store Mosse-stjärnan är en förbättrad version.

Läs mer: 900 kilo tung stjärna landade på mossen

– Man kan gå på en spång ut till stjärnan som lyfts på plats med hjälp av en helikopter. Den är så stor att man kan klättra på den eller ta en bild på sig själv i den, berättar Naturumguiden Hans Fransson.

Trolljakt och fladdermussafari

För de mindre besökarna finns nyheten Skogstrollens stig som löper runt Naturum med 17 stationer. Den är ungefär 500 meter lång och är en sagostig där det finns saker att titta på och läsa om vid varje station. Målet är att hitta trollet.

Andra nyheter är ökade öppettider från midsommar och fram till sista augusti samt korta guidningar på onsdagar (håll utkik på hemsidan efter tider).

En favorit i repris i sommar är fladdermussafarin.

Annons

– Det kommer alltid mycket folk till safarin, ibland så många som 100 personer. Vi börjar med att samlas vid Naturum där deltagarna får lyssna på en föreläsning om fladdermöss och lära sig lite om djuren. Sedan går vi ut till vandrarhemmet Svänö där vi grillar och fikar i väntan på att det ska skymma, säger Hans.

När fladdermössen flyger ut från under taket på byggnaden har deltagarna detektorer redo så att de kan höra fladdermössen. De försöker också räkna dem.

Övernattning med spöken

Svänö är också öppet för övernattningar precis som vanligt, liksom vandrarhemmet Lövö, och Hans vågar sig till och med på ett löfte.

– Svänödamen spökar fortfarande, säger han.

För dig som inte kan få nog av själva mossen finns snöskovandringar i två varianter; en fyratimmarsvandring och en lite mer vild vandring.

– Fyratimmarsvandringen går ut till en göl där det är obligatoriskt bad för alla som vill, skojar Hans.

Den vildare vandringen går till mossens öar.

– Då är man verkligen ute i det vilda!

Till vandringarna måste man anmäla sig eftersom guiderna behöver veta hur mycket lunchmat de ska ta med sig.

Så, är du ute efter en aktiv semester är det bara att knäppa på cykelhjälmen och styra kosan mot det största myrområdet söder om Lappland.