Det Göteborgsbaserade utbildningsföretaget C2u Academy flyttar sin trampbilsfabrik från Trollhättan till Forsheda. Det hela handlar om ett utbildningskoncept där vanliga enkla trampbilar används som övningsobjekt där de monteras ihop på en produktionslina.

Stärka industrin

Konceptet utvecklades 2007 i Trollhättan och användes då som en del i ett träningsprogram för att stärka ledare inom svensk bilindustri.

Annons

I januari började man flytten till Forsheda och nu är alltså trampbilsfabriken på plats.

Hur kommer det sig att ni hamnade i Forsheda?

— Vi fick ett erbjudande från Vibracoustic att man upplåter sina lokaler till oss, berättar Peter Framelius, utbildningsansvarig på academydelen inom C2u.

Leanmetoden

Man använder sig av leanmetoden som ursprungligen kommer från Toyota. Begreppet blev internationellt känt 1988 och används nu även utanför tillverkningsindustrin, bland anat inom sjukvården.

Praktisk utbildning

— Vi kommer att hålla utbildningar i Forsheda framöver, den första blir i slutet på mars. Först blir det en del teori och sedan praktiserar man detta i trampbilsfabriken för att lära sig hur man ska förbättra sitt arbetssätt, säger Peter Framelius.

— Jag vill påpeka att cirka 80 procent av utbildningen består i praktik där man bland annat bygger trampbilar, konstaterar Peter.