Bikupan kom till genom ett samarbete mellan Coop och Svenska bin, som finansierar materialet och kupan. Pengarna kommer från poäng som Coop-medlemmar skänkt när de handlat och på så vis blivit bifaddrar. Villstad biodlarförening placerade upp kupan på taket och står för skötseln.

– Det är en win-win-situation. Dels får ju biodlareföreningen visa att vi finns och kanske kan få nya att starta med det här. Sedan får folk upp ögonen för hur nyttiga bina är, säger Alf Karlsson, ordförande i föreningen.

– Och vi får mer honung från trakten, säger Sven-Göran Fransson.

Uppemot 50 000 bin kommer så småningom husera i kupan. Att de får bo mitt inne i samhället och inte ute på landet har de inte ont av, menar Alf Karlsson.

– Det är inget problem, det finns till och med i större städer, som på operan i Malmö. I Paris är det också vanligt, det stör inte bina. Alla avgaser och så är kanske inte optimalt, men här finns mycket villor runtomkring. Det är många trädgårdar som har blommor hela säsongen. Det kan gynna trädgårdarna också.

Bin i fara

Annons

Bakgrunden till projektet är att majoriteten av alla livsmedel är beroende av att bin och andra insekter pollinerar grödorna. Idag hotas bina av storskaliga och ensidiga odlingslandskap, sjukdomar, parasiter, skadegörare och bekämpningsmedel. Här i trakten finns däremot inte riktigt den hotbilden, menar Alf Karlsson.

– I det här landskapet har vi varierad natur och inte mycket besprutning.

Innan den placerades på taket stod bikupan inne i butiken och biodlarföreningen har också varit där och försökt samla in poäng för att finansiera fler bin.

– Vi var här och hade demonstration och pratade med kunderna. Vi fick in många poäng. Många yngre var inte så intresserade, men de äldre, säger Sven-Göran Fransson.

"Vi gör samhällsnytta"

Honungen ska senare också säljas i butiken. Butikschefen Tommy Karlsson är entusiastisk.

– Det är jätteroligt, spännande. Vi gör samhällsnytta, får ut information om hur viktigt detta är. Det har varit fantastiskt genomslag, väldigt många intresserade kunder.

Alf Karlsson vågar inte sia om vad det kan bli för sorts honung från Coop-bina.

– Det blir spännande att se! Det blir nog en blandning.