Den 25 november 2011 befann sig Johan Gustafsson tillsammans med några andra personer på ett kafé i Timbuktu i Mali. De överraskades av kidnappare och en tysk medborgare som gjorde motstånd sköts till döds.

Johan Gustafsson, en man från Nederländerna och en sydafrikan togs till fånga.

Annons

För Johan Gustafsson, vars föräldrar bor i Åminne, kom fångenskapen att vara i fem år och sju månader. Den 26 juni i år kunde han åter sätta fötterna på svensk mark.

LÄS MER: Första hälsningen från Johan

Första längre intervjun

Sedan hemkomsten till Sverige har såväl Johan Gustafsson som hans familj inte gett några längre intervjuer till media. Nu är det dock dags. Klockan tio på torsdag har man kallat till presskonferens i Biblioteksföreningens lokaler i Stockholm.

Först kommer Johan Gustafsson att hålla ett anförande på ungefär 20 minuter. Enligt uppgift ska han berätta om när han greps, hur åren i fångenskap var samt om hur han ser på framtiden. Efter det blir det allmän frågestund och därefter 25 minuter långa enskilda intervjuer med tidningar, radio och tv.

LÄS MER: Nya uppgifter: Johan blev släppt i öknen

Hur känns det i dag så här några veckor efter det att Johan kom hem?

– Att efter fem år och sju månader få ha honom hemma igen är helt fantastiskt, säger Johan Gustafssons pappa Göran Gustafsson till Värnamo Nyheter.

Missa inte när VN.se sänder live från presskonferensen i Stockholm, med start cirka 10.00 på torsdagen.

Fotnot: I april 2015 fritogs nederländaren Sjaak Rijke av franska specialstyrkor. För en vecka sedan kom beskedet att även Stephen McGowan från Sydafrika har släppts fri.