— Följ med här så ska jag visa dig, säger Pelle Hjortblad.

Vi vandrar ner för trappan till källaren i en av flygelbyggnaderna på Toftaholms herrgård. Pelle öppnar dörren in till ett av valven.

Prylar i massor

Valvet är välfyllt med allt från möbler, tavlor, tennkannor till porslinsfigurer.

— Här är så otroligt med prylar så man hittar ju inte de saker man letar efter. Du ska veta att det finns betydligt fler grejer på andra ställen, konstaterar han.

Loppis för välgörenhet

Annons

Efter lite tankar och funderingar kring vad man kan göra med alla prylarna kom Pelle och hustrun Eva fram till att istället för att slänga sakerna så är det bättre sälja dem på en loppis. En loppis där alla pengarna oavkortat går till välgörenhet.

— Vi ser fram emot april, då vi ska ha en utomhusloppis på ängen här utanför. En del av sakerna är ganska värdefulla så de tänker vi ha auktion på, säger Pelle Hjortberg förväntansfullt.

Burkina Faso

Pengarna som samlas in kommer oavkortat att gå till ett projekt i Burkina Faso, ett av Afrikas fattigaste länder.

— Vi samarbetar med en hjälporganisation i Stockholm som heter Yennenga. De driver ett projekt som heter Den goda byn. Den här byn börjar nu bli självförsörjande. Bland annat finns där en restaurangskola och en restaurang med ett tillhörande hotell, berättar Pelle.

— Vi känner väldigt starkt för det här projektet och drömmen vore ju om någon restaurangutbildad där kanske kunde komma hit och praktisera hos oss, säger han.

Majbål

— Vi kommer att ha loppisen den 29 april och det finns en tanke med det också. Det som vi inte lyckats sälja då, hamnar i majbrasan på valborgsmässoafton, konstaterar Pelle.