Vi befinner oss vid den tomt som avgränsas av Badplatsvägen, Jönköpingsvägen och det skogsområde i Vaggeryd som har kommit att kallas för Östra strand. Ett par entreprenadmaskiner för markberedning har redan hunnit skrapa på den aktuella tomten, så riktigt först är inte de båda politikerna.

Gert Jonsson (M) deltar i egenskap av kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Att han även besitter viss kunskap av grävning från sin tid som torvföretagare spelar nog inte så stor roll för dagens uppdrag.

— Färskt och fint vatten är någonting som vi måste ha. Speciellt med tanke på att kommunen är inne i ett expansivt skede – bland annat med tanke på det kommande bostadsområdet Östra strand här intill, säger han.

Annons

Politikerkollegan PO Toftgård (C), Tofterydsrevyns gudfader, överraskar med att istället för ett vanligt tal framföra en dikt:

Äntligen står vi med spaden i hand – lätt att gräva i mo och sand. Äntligen start för renare vatten – så vi alla kan sova lugnt på natten.

Kalkyler som spruckit är nu i hamn – besluten har fattats med alla namn. Pengar finns avsatt i budget så klart – så därför vi samlats för byggets start.

Järn och mangan i Vaggeryds rör – är skit som ni vet, som alla stör. Spolning och rensning år efter år – vi slipper när detta färdigt står

Med sedum på taket och spännande exteriör – får ni som ute på Riksettan kör. Årstidens färger och renare vatten – nu gräver vi båda utav bara katten!

Och så gör de just detta: Gräver jord – tillbaka från där grävmaskinen har lagt den.

Läs mer: VA-chefen förklarar varför vattenverket byggs