Nu är det tid för julmarknad på Stora Segerstads naturbruksgymnasium i Reftele. Varje år två veckor innan första advent anordnas arrangemanget som har blivit en stor uppskattning bland folk i omkringliggande kommuner. Varje år kommer det olika utställare som visar upp sina samlarobjekt och i år är det Ronny Hansson från Skövde som ställer upp sin stora samling adventskalendrar på hela 600 olika svenska kalendrar.

– De allra flesta kalendrar är från 50 och -60 talet, berättar Ronny, som redan en vecka innan julmarknaden har kommit för att prata med folk som har frågor och ställa upp sin utställning. Den största kalendern han har med sig är hela 1,48 meter hög och 1,62 meter bred och är gjord i trä.

Nostalgitripp

Annons

Det finns en hel del tv-Julkalendrar som många säkert minns. För visst kommer man ihåg många av de som visats på tv sedan 60-talet, Gumman som blev liten som en tesked, trolltider, Sunes jul är exempel på några. Hobbyn har Ronny haft sedan 1980-talet och det har utvecklats från humorkort till julkort och sedan adventskalendrar.

– Jag insåg att jag var tvungen att bredda samlandet och då fastnade jag för adventskalendrar, berättar han.

Fler utställningar

Under lördagen och söndagen som julmarknaden pågår, kommer även åtta blomster- och presentaffärer att ställa upp arrangemang i 24 lådor, där besökarna får rösta på den som tilltalar mest.

– Det kommer se ut som en jättestor adventskalender, berättar Birgitta Andersson som är en av de ansvariga för julmarknaden.

Hon fortsätter berätta att det kommer att serveras gröt, hembakat och runt 70 säljare kommer finnas i de olika bodarna och presentera sina närproducerade varor.

Jul