Sverigedemokraterna i kommunen har föreslagit att kommunfullmäktige ska ta beslut om en folkomröstning kring planerna på att organisera om låg- och mellanstadieskolorna i Gislaved och Smålandsstenar.

LÄS MER: Kärreskog frågande till folkomröstning

Men när frågan var uppe i kommunstyrelsen fick man inte med sig de andra partierna.

Annons

Enligt ordföranden Marie Johansson (S) beror det på att kommunstyrelsekontorets tjänstemän har kommit fram till att det inte går att besluta om en folkomröstning på det sätt som SD föreslår.

– Det finns inte stöd i kommunallagen att besluta om folkomröstning.

Det beror på att frågan om hur skolorna ska vara organiserade har delegerats till barn- och utbildningsnämnden. Därför kan inte fullmäktige i det här läget säga att det ska folkomröstas.

– Fullmäktige äger inte den frågan. Man har sagt till bun att det här är ert jobb. Då kan ju inte fullmäktige helt plötsligt ta tillbaka det.

Enligt Marie Johansson skulle barn- och utbildningsnämnden däremot kunna besluta att man vill ha ett beslut i fullmäktige om att folkomrösta.

SD:s kommunstyrelseledamot Anders Gustafsson reserverade sig mot beslutet, som i övrigt togs av en ening kommunstyrelse, att föreslå fullmäktige att säga nej till motionen.

SD