Som sig bör inleddes mötet med frukost. När de flesta hade tuggat i sig en fralla och satt och läppjade på kaffet inledde dagens första punkt, Andreas Appelberg från Arbetsförmedlingen:

— Vi har tre utmaningar att jobba med: Att matcha utbildningar mot jobb, få utrikesfödda i arbete och motverka långtidsarbetslöshet.

Inledningen följdes upp av kollegan, Katrin Svensson, som berättade mer om vilka möjligheter det finns i Vaggeryds kommun:

— En ny industrisatsning inleddes i måndags, med medverkan från bland andra Mastec, Steelnova, Proton, PMC och Vaggeryds maskin.

Annons

Processen började med en inventering hos företagen om vad det behövs för kompetens. Därefter har det tagits fram en utbildningsplan som inleds med en tre månaders grundutbildning, innehållande bland annat ritningsläsning, mätning och truckkörning.

Av kommunens 300 arbetssökande inbjöds 260 sedan till en rekryteringsträff i Mastecs lokaler. Knappt en tredjedel nappade för att först få information om företagen och därefter få göra en så kallad speeddating. Av 80 stycken har 20 gått vidare och har nu jobb och utbildning att se fram emot.

— Om det är något mer företag som vill haka på är det bara att hojta till, säger Katrin och får ett par glada hummanden till svar.

En som har stor erfarenhet av rekryteringar är Mats Carlsson – grundare av Mastec, i dag pensionär:

— Under ett år, 2000, anställde vi 600 personer. Då var det viktigt att ha en organisation ”på tå” för att både hinna med att anställa, utbilda och ta hand om alla nya – vi lyckades tack vare ett bra samarbete med samhället och med den övriga industrin i området.

Han berättar om företagets internutbildning, som också kombinerades med studier på fritiden – med en stor premie som lockbete när de var klara, samt i många fall även en högre lön.

Ävebn kommundirektör Annika Hedvall, som tillträdde den 1 augusti, presenterades. När vi träffat henne tidigare berättade hon bland annat att hon kommer från Alvesta, men bor i Ulricehamn.

Läs mer: Hon ska styra den kommunala skutan