Enligt Agnevik handlar det dock inte om någon pågående polisoperation, istället ska det vara en militärövning senaste veckan från Ing 2 på Ränneslätt i Eksjö tillsammans med Luftstridsskolan på Helikopterflottiljen, som har märkts från luften.

– Det vi vet är att det handlar om en militärövning, att det skulle vara helikoptrar både på marken och i luften. Vi har fått information om det, säger Agnevik.

Polisens senaste notering är vid 23-tiden på onsdagskvällen där flera samtal inkom från Bankeryd och Habo där allmänheten ska ha sett en polishelikopter, men det dementeras alltså.

– Vi hade ingen händelse igår som föranledde att vi skulle använda en helikopter. Det gör vi när vi har händelser riktade mot att rädda liv. I mörker är det inte speciellt ofta vi heller använder helikopter.

Enligt tipsare ska helikoptrar hörts även i Bredarydstrakten.

Försvarsmaktens övningsvecka har resulterat i att ett 120-tal soldater från Ing 2 har fått grundkunskaper i helikopteråkning.

– Många av våra uppgifter har stor hjälp av att vi kan förflytta oss snabbt över stora områden. Med en helikopter kan man lösa uppgiften på timmar istället för dagar. Det är en förmåga vi måste ha men det är inte som att ta en taxi i Stockholm. För att få åka helikopter måste man få utbildning för det, säger Johan Berglund, chef för S3 och övningsledare för Ing 2 till Smålands-Tidningen.

Annons