– Fröken, fröken! Kossan slickade mig på kinden!

Konrad Värn i klass 1 på Tabergsskolan ropar ut i förtjusning. Klasskompisen Linnéa Renström är inte lika förtjust där hon står med händerna för näsan. Ändå är hon överens med de andra — de vill se bajset.

Fakta: Så lär sig barn om lantbruk

Lantbrukarnas Riksförbund jobbar på olika sätt för att öka barns kunskap om svenskt lantbruk...

Fakta: Så lär sig barn om lantbruk

Lantbrukarnas Riksförbund jobbar på olika sätt för att öka barns kunskap om svenskt lantbruk.

 Bondgårdsbesök — för skolklasser i årskurs 4-6 och vid efterfrågan årskurs 1-3 samt 7-9.

 Jorden och skogen i stan — ett arrangemang anpassat för elever i årskurs 4-6. Lärare och elever får följa med in i jordens och skogens kretslopp med skörd, plantering och förädling men även upptäcka matens väg från jord till bord.

 Skolkockar på bete — skolkockar för besöka bondgårdar och lära sig om råvarorna, därefter kommer bonden till skolköket.

 Webbanpassning — läromedel för lärare att använda i sina klasser görs tillängligt på LRF:s webbplats.

Och det får de. Andreas Gustavsson, instruktör på Tenhults naturbruksgymnasium, visar runt i paradiset, det är så han kallar ladugården. Han berättar att korna lever på ensilage och spannmål, att kalvar dricker mjölk men kossor vatten. Och att deras bästa ko mjölkar 58 liter om dagen.

– 58 mjölkpaket — det är mycket det, konstaterar han och barnen håller med.

Annons

Så småningom får de klappa, både kossorna och de två månader gamla kalvarna.

– Det var inte läskigt, det var skönt, säger Wilma Sjölander.

Det är Lantbrukarnas Riksförbund som ser till att skolklasser får komma ut på bondgårdsbesök som det här. Ett viktigt uppdrag, menar Anna Ross, organisationsutvecklare med fokus på barn och ungdom.

– Land och stad kommer längre och längre ifrån varandra. Min generation hade i alla fall mormors släkt på landsbygden, men i dag tappar vi den naturliga kontakten mer och mer. Man kan faktiskt gå igenom en hel skolgång utan att lära sig var maten kommer ifrån.

Varför är den kunskapen så viktig?

– Vi är beroende av bönder för att kunna få mat. Så dels behöver vi visa att det är världens roligaste jobb att vara bonde, så att vi får bönder även i framtiden, dels behöver vi få medvetna konsumenter som väljer svensk mat, säger Anna Ross och tillägger:

– Sedan tror jag att alla blir lyckligare av att komma ut på landet och träffa lite djur!

Något som barnen verkar instämma i.

– Det här var riktigt kul! som Konrad Värn uttrycker det strax innan han får en slemmig kotunga på kinden.