LÄS MER: Nato: Rysk kärnvapenövning mot Sverige

– Vi såg utländska fordon i anslutning till våra övningar i Skillingaryd och Hagshult. Det är tydligt att främmande makt är intresserad av vår kunskap, de inhämtar underrättelser och kartlägger, säger Jan Bohman, informationschef vid Militärregion Syd.

Tipstelefon om spionage

Försvarsmakten misstänker att ett spionage pågår mot militära skyddsobjekt, särskilt i södr..

Tipstelefon om spionage

Försvarsmakten misstänker att ett spionage pågår mot militära skyddsobjekt, särskilt i södra Sverige.

Därför har man inrättat en tipstelefon för allmänheten. De vill att man ringer till tipstelefonen om man ser något som avviker från vardagsmönstret på land eller till sjöss, som riktar sig mot Försvarsmaktens objekt eller verksamhet i Militärregion Syd (Skåne-, Blekinge-, Kronobergs-, Kalmar-, Jönköpings- och i Östergötlands län).

Observationer gjorda på land kan rapporteras i form av sms eller mms till nummer: 070-903294851 eller mejl till: mrs-sakerhetstjanst@mil.se.

Observationer till sjöss kan lämnas muntligen på telefon 08-7887500 (begär vakthavande befäl marinen).

Exempel på saker som är intressanta för Försvarsmakten:

- Fordon som kör till ett militärt skyddsobjekt.

- Individer eller fordon invid ett skyddsobjekt.

- Individer eller fordon i anslutning till militär verksamhet.

De vill veta:

- Vad som hänt

- Var har det hänt

- När, datum och klockslag

- Om du själv har sett eller hört vad som hänt eller om du har hört det från någon annan

- Om möjligt ta ett foto

Källa: Försvarsmakten, Militärregion Syd

Den 15 till 26 augusti var Skillingaryds skjutfält centrum för en stor internationell militärövning under namnet International Bison Counter.

Försvarsmakten och Göta ingenjörregemente i Eksjö stod som värd för övningen. Runt 1 000 soldater från 20 nationer i Europeiska försvarsbyrån deltog.

I början av september höll Försvarsmakten en stor övning på Hagshults flygbas utanför Värnamo. Övningen gick ut på att finskt flyg anföll Sverige och intog Gotland. Kampen mot inkräktaren leddes från Hagshults flygfält där runt 1 000 militärer och flera fordon, flygplan och soldater var i rörelse.

Vid båda dessa övningar misstänker Försvarsmakten att främmande makt kan ha varit på plats för att spionera.

– Vi uppfattar att det var fordon från olika länder vid våra övningar. Det kan ske på ett sofistikerat sätt och vara inom lagens råmärke, men vi tror att de kan ha varit där för att skaffa sig underrättelser, förklarar Jan Bohman vid Militärregion Syd som har sin bas vid P7 i Revingehed.

Vilka länder handlar det om?

– De kom från både söder och öster, mer än så säger jag inte. Men i vissa fall kan det också vara kriminella gäng som är intresserade av vår utrustning. Det är dyrbar utrustning som man kan tjäna pengar på, förklarar Jan Bohman.

Kan det ha varit svenska medborgare som var vid Hagshults flygbas och Skillingaryds skjutfält och inhämtade underrättelser åt främmande makt?

– Det kan vara vem som helst, säger Jan Bohman.

I tisdags gick Försvarsmakten ut med ett meddelande till allmänheten om att spionage pågår mot Sverige.

Annons

Spionaget ska vara speciellt riktat mot militära skyddsobjekt i södra Sverige. I samband med att man berättade det öppnade man en tipstelefon för allmänheten.

Man vädjar om iakttagelser av misstänkt spionage mot rikets säkerhet för att kunna förebygga och förhindra säkerhetshotande verksamhet.

Vad är det för information ni vill ha från allmänheten?

– Iakttagelser som avviker från normalbilden. Det handlar om var och när det sker. Det kan vara en bil vid ett militärt skyddsobjekt eller någon som fotograferar där.

– Eller att man exempelvis ser någon som går runt och fotograferar en TV-mast. Ser man det kan man själv ta bilder eller filma den personen och tipsa oss, klargör Jan Bohman.

Har ni fått in några tips än på tipstelefonen?

– Ja, jag vet att det har kommit in några tips sedan i tisdags, men var det är berättar jag förstås inte.

Jan Boman påpekar att det inte enbart handlar om militära skyddsobjekt som kan var utsatta för spionage. Även funktioner som ingår i totalförsvaret, som el- och vattenförsörjning och radio, tidningar och tv, kan vara intressant för främmande makt.

Det pågår ett informationskrig där främmande makt sprider propaganda i media och i sociala medier för att påverka.

Med andra ord kan även Värnamo Nyheter vara utsatt för påverkan av främmande makt, eller?

– Ja, så kan det vara. Det är känt att politiker i försvars- och utrikesutskottet och att media i Sverige är utsatt för påverkansoperationer.

– Man mejlar ett innehåll där man försöker plantera åsikter och propagera för vissa uppfattningar. Därför är det jätteviktigt att man är källkritisk i media och granskar materialet, säger Jan Bohman.

Stefan Fels, nyhetschef på Värnamo Nyheter, kommenterar den uppgiften så här:

– Vi har inte märkt av att någon ska ha skickat insändare eller annat material till Värnamo Nyheter som handlar om att man vill plantera falska uppgifter, säger Stefan Fels.